Apotheek Boekel sluit deuren niet tijdens landelijke staking
maandag 11 november 2024 door Redactie inBoekel
Op 12 november 2024 sluiten apotheken in het hele land de deuren. De apotheek in Boekel doet niet mee aan deze staking. Zij blijven geopend volgens de normale openingstijden. Apotheken voeren actie voor een betere beloning en waardering voor de apotheekmedewerkers.
“Wij vinden dat cliënten en ketenpartners niet de dupe moeten worden van onze problemen. Maar we vinden het ook belangrijk om nu met de buitenwereld te delen wat er speelt. Voor onze financiële huishouding zijn we afhankelijk van de zorgverzekeraars. En elke dag worden we op de werkvloer geconfronteerd met het ondermijnende financiële beleid van juist de zorgverzekeraars.”
Voorbeelden hiervan:
- Zorgverzekeraars verplichten welk merk onze cliënten krijgen, op straffe van boetes, terugvorderingen en tariefverlagingen die ten laste komen van de apotheek.
- Zorgverzekeraars splitsen sinds kort op de eigen risico-afrekening van onze cliënten de “materiaalkosten” en de “terhandstellingskosten”. Dit wekt ten onrechte de indruk dat deze zaken los van elkaar staan. Ook wekt dit ten onrechte de indruk dat de apotheek 2x geld in rekening brengt voor dezelfde dienst.
- De apotheekmedewerkers draaien in toenemende mate op voor het beantwoorden van vragen over de verplichte merken, het beleid en de afrekening van de zorgverzekeraar. Apotheekmedewerkers hebben niet voor het vak gekozen om dagelijks hiermee bezig te zijn.
- Vanuit de overheid wordt aan zorgverzekeraars budget beschikbaar gesteld voor het indexeren van
salaris van de medewerkers op basis van de inflatie. Deze budgetten zijn de afgelopen 10 jaar niet
uitgekeerd aan de apotheek. - Het budget wat de apotheek van zorgverzekeraars krijgt toebedeeld is te laag om medewerkers een
salaris te kunnen betalen wat gelijkwaardig is aan andere zorgverleners met hetzelfde opleidingsniveau zoals apothekersassistenten in het ziekenhuis.
“Deze problemen zijn sinds jaar en dag bekend bij de zorgverzekeraars, maar heeft tot nu toe niet geleid tot betere contracten. Omdat de apotheek failliet gaat als er geen contracten zijn, worden we gedwongen om te tekenen bij het kruisje. Hier zijn medewerkers mede de dupe van. Door dit beleid zeggen zorgverzekeraars in feite dat de voorziening van een plaatselijke apotheek wat hen betreft niet belangrijk is. Onze medewerkers missen waardering van de zorgverzekeraars voor hun toegewijde en verantwoordelijke werk.”
“Hierbij een dringende oproep aan de zorgverzekeraars: geef apotheekmedewerkers de waardering die ze verdienen en compenseer de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Vragen over de cao-acties kunnen het beste worden gesteld aan de onderhandelingspartijen: de vakbonden namens de werknemers, WZOA namens de werkgevers. Heeft u toch vragen voor ons hierover, verzoeken we deze uitsluitend per mail te stellen via apotheek.boekel@ezorg.nl. Zo houden we in de apotheek onze capaciteit vrij voor hulpvragen van onze cliënten.”
Namens het team,
Sander van den Bogert, apotheker