We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Avond van de Poëzie versie 2023: editie zonder grenzen

donderdag 16 november 2023 door

Avond van de Poëzie versie 2023: editie zonder grenzen

Avond van de Pöezie 2023 overtreft eigen grenzen

Wat een bijzondere Avond van de Poëzie vorige week! Feitelijk overtroffen alle deelnemers zichzelf.

Eerst maar te beginnen met de jeugd. Na enthousiaste lessen van stadsdichter Rick Terwindt, brachten de vier dichters van onze basisscholen elk een mooi gedicht ten gehore, waarbij de beleving “bij ons thuis” door deze jonge dichters beeldend de zaal in werden gebracht. Dat beloofd wat voor de toekomst!

Ook Puk van Ansem kreeg een groot applaus. Deze 12-jarige scholiere bracht drie mooie nummers ten gehore en bracht de zaal in de ban van haar muzikale poëzie. Alle vier de jeugddichters ontvingen daarna een uniek schilderij van Mary van Lieshout. Lune Versantvoort kreeg de grootste en meest kleurrijke: zij werd Jeugddichter 2023! Daarmee werd het project “Stoer op de PoëzieToer” afgesloten en ontving burgemeester Caroline van den Elsen een schitterend poëzieboek, maatje XXXL, met alle verzamelde gedichten van alle leerlingen uit groep 7. Die is dus nog wel effe bezig dit grote boek en ruim 100 gedichten te lezen!

Na een indrukwekkend optreden van Kim Tielemans was iedereen een beetje ademloos tureluurs van haar muzikale creatieve uitwerking op het thema van de jeugd. In een kleurrijke afwisseling verbond Kim met diverse persoonlijke anekdotes uit haar jeugd in Boekel, haar muzikale bonte stoet. Voor velen zo herkenbaar!

Lokale dichters en artiesten stelen de show!
Daarna werd de zaal elf keer ademloos tot stilte gebracht. De elf dichters kwamen elk tot een opmerkelijke poëtische invulling op het thema Grenzen. Dat waren elf pareltjes achter elkaar. Wat een rijkdom daar in Boekel.

Tijdens het juryberaad, welke drie genomineerde dichters aan de zaal zou gaan voorleggen voor het kiezen van de winnaar, genoten de luisteraars eerst nog van het vervolg op de muzikale tijdreis van deze Tieleman en indrukwekkend hoe Kim het thema Grenzen verbond met haar muzikale liedjeskeuze. Dat was puur genieten!

Na zwaar juryberaad, werden Joke van den Elsen, Nadiya Orchid en Martijn Buijsse genomineerd voor de titel en aan de zaal voorgedragen, de ‘dichter van het jaar’ te kiezen. Joke ging daarbij voorop en zij ontving de Koepelprijs 2023, een uniek kleurrijk schilderij.

Dakleien van Sint Agathakerk krijgen unieke bestemming
Na de afsluiting ontvingen alle deelnemers en vrijwilligers een bijzondere attentie: een daklei van de kerk Sint Agatha, met daarop een ingekerfde tekening van de Boekelse skyline, uitgewerkt door de vrijwilligers van de Jeugdhobbyclub Boekel. Een prachtig cadeau!

Wilt u nog rustig nagenieten, alle gedichten nog eens rustig lezen, of u was helaas niet aanwezig? Dat kan. In de bibliotheek liggen de gedichtenbundels 2023 nog zolang de voorraad strekt.

En dan nog wat: de poëzieroute zal natuurlijk nooit echt af zijn, de poëziepaaltjes met de winnende gedichten 2023 komen deze keer dus in Venhorst en in buurtschap Huize Padua. Mooi!