We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Biologisch fruit uit de automaat in Boekel

zondag 6 september 2020 door

Biologisch fruit uit de automaat in Boekel

Producten uit de streek zijn populair. Mensen zijn steeds vaker bewust bezig met voeding en duurzaamheid. Gemeente Boekel kent diverse tuinders die een boerderijwinkeltje hebben met regelmatig een automaat aan de weg (de versomaat). Maak kennis met Hoeve de Heivelden, een familiebedrijf in biologisch fruit.

De oogst is begonnen bij Hoeve de Heivelden aan Het Goor in Boekel. Toon Wassenberg vertelt: “In juni en juli waren de kersen rijp. De komende maanden zijn we druk met de pluk van de appels en peren. We hebben hier meer dan dertig verschillende rassen staan, die gelukkig niet allemaal tegelijk rijp zijn.” Dochter Jacoba vult aan: “Het bijzondere van ons bedrijf is die verscheidenheid. Naast moderne appels, zoals Topaz, telen we ook veel historische rassen. De Sterappel en Brabantse Bellefleur bijvoorbeeld, en de Clapp’s favourite peer. Met smaken en aroma’s die verdwenen zijn uit het reguliere aanbod.” “We telen hier biologisch,” vertelt haar partner Marc Schouten. “We werken zo duurzaam mogelijk en geven in de boomgaard veel ruimte aan de natuur. Biodiversiteit is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Je wil het je natuurlijke bondgenoten, zoals oorwurmen en lieveheersbeestjes, zo prettig mogelijk maken. Zij ruimen de schadelijke beestjes voor je op. En de wilde bijen helpen in het voorjaar de honingbijen met de bestuiving. Door al dat leven is het hier ook voor mensen een fijne plek.” 

Bij de boomgaard aan Het Goor 4 zit een winkel, met fruit en sap van eigen boomgaard en eieren. Alles biologisch natuurlijk. Sinds kort kun je daar dagelijks terecht bij de automaat, waar je contactloos betaalt. Op vrijdagmiddag en zaterdagochtend staat Geiske Wassenberg-de Vries in de winkel en kun je er ook cash en met pin betalen.

Het assortiment wordt binnenkort uitgebreid met lokale producten, zoals kruidenthee van Bronlaak. “Mensen komen hier om allerlei redenen”, vertelt Geiske. “Op zoek naar hun favoriete appelras, dat ze niet vinden in de supermarkt. Of omdat ze graag biologisch eten. En misschien speelt de prijs mee: direct van de boer is natuurlijk goedkoper dan via de supermarkt, ook voor biologisch.”

Voor meer informatie: www.hoevedeheivelden.nl