We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

De randweg is geopend!

zaterdag 26 juni 2021 door

De randweg is geopend!

De provincie Noord-Brabant en aannemer Dura Vermeer hebben op zaterdag 26 juni een deel van de weg één dag opengesteld voor het publiek. Drie kinderen mochten er als eersten overheen fietsen en steppen, waarna ook andere omwonenden over de weg konden wandelen, fietsen of skeeleren om de nieuwe route te verkennen. Vanaf maandag is de nieuwe N605 Randweg Boekel open voor het verkeer.

De bouw van de provinciale weg ten westen van het dorp heeft een klein jaar geduurd. Gedeputeerde Christophe van der Maat en wethouder Marius Tielemans haalden samen symbolisch de bouwhekken weg, waarna drie Boekelse kinderen en burgemeester Caroline van den Elsen als eersten het nieuwe asfalt betraden. De kinderen hadden eerder deze maand een brief geschreven aan de gemeente met de vraag of ze een keertje over de weg mochten, voordat auto’s en vrachtwagens er bezit van nemen. 

Na de kinderen volgden de bestuurders en Roelant Veldboer, directeur Dura Vermeer Regio Zuidoost. Zij maakten een wandeling over de weg, gevolgd door andere belangstellenden. Op bordjes langs de route stond informatie over de weg, over maatregelen voor flora en fauna en over duurzame toepassingen. Van der Maat: “Het afgelopen jaar is keihard aan de randweg gewerkt en eindelijk is het zover. Vanaf maandag kunnen alle inwoners van Boekel de voordelen ervaren. De nieuwe weg leidt het auto- en vrachtverkeer om het centrum van Boekel heen en verbetert zo de veiligheid en leefbaarheid in het dorp.” Dat beaamt wethouder Marius Tielemans. “Ik ben blij dat na jaren van voorbereiding de Randweg Boekel nu een feit is. De verkeersveiligheid in het centrum is er enorm bij gebaat en het biedt ontwikkelingsruimte voor de toekomst van Boekel.”

Randweg met geluidsreducerend asfalt en natuurmaatregelen
De nieuwe N605 Randweg Boekel is een enkelbaans 80-kilometerweg met 1 rijstrook per richting. De weg wordt uitgevoerd met geluidsreducerend asfalt. De randweg begint bij de kruising Gemertseweg (N605) met de Mutshoek en loopt dan in noordwestelijke richting. Ongeveer ter hoogte van Molenakker sluit de randweg weer aan op de N605. Daartussen sluiten rotondes aan op bedrijventerrein De Vlonder en de Erpseweg. De bouw heeft ongeveer 17 miljoen euro gekost.

Het volledig tracé is afgerasterd om aanrijdingen met dieren, met name dassen, te voorkomen. Via faunapassages kunnen dieren de weg passeren. Stichting D’n Eik heeft nestkasten opgehangen voor dwergvleermuizen, huismussen, steen- en kerkuilen die leefden in de panden die zijn gesloopt voor de aanleg van de randweg. Bovendien wordt geïnvesteerd in het gebied rondom de weg. Enkele percelen zijn ingericht met water en groen en wandel- en fietsroutes worden aangekleed en krijgen bewegwijzering.