We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Wat doet Clint Eastwood in Boekel?

dinsdag 8 oktober 2019 door

Wat doet Clint Eastwood in Boekel?

Een boek over Boekel; lochte verhalen uit de ‘wandelgangen’ geschreven door de 35-jarige Nick van der Aa, die zelf in Boekel opgroeide en tegenwoordig in Arnhem woont. “Hoever is het kruipen van Odiliapeel naar de Elbi Bar? Waarom roken Mari’s varkens altijd naar Chinees?” een antwoord op die vragen en de verhalen erachter verschijnen in oktober in het boek ‘Wereldberoemd in Boekel’.

“Het zijn geen alledaagse vragen. Het zijn ook geen alledaagse types. Maar ze komen allemaal voor in Boekel; de meest regelarme gemeente van Nederland. Dorp van cafés, muziek, motorcrossen en krankzinnige weddenschappen. Epicentrum van de varkenspest. Hemel op aarde voor sommigen, de absolute hel voor anderen.” dit is de samenvatting zoals te lezen op de kaft van het boek. Michel van Egmond, schrijver van de bestsellers ‘Kieft’, ‘Gijp’ en ‘Topshow’ heeft het boek al mogen lezen. Hij was zeer complimenteus en volgens eigen zeggen ‘aangenaam verrast!’ Die kan Nick alvast in zijn zak steken.

Maar spannend is het natuurlijk wel. Een boek uitbrengen onder je eigen naam. Overdag repareert hij blaasinstrumenten samen met z’n vader en is hij werkzaam in de jeugdzorg, maar is altijd op zoek naar een extra uitdaging. Deze keer in de vorm van het schrijven van een boek, over Boekel nota bene!

Vijftien jaar geleden ontstond het idee. Nick werkte destijds bij Juke Box, tegenwoordig beter bekend als Guitarking. Frans van Dommelen was zijn werkgever en hij inspireerde Nick. Hij vertelt: “Frans kon altijd smeuïg vertellen, en ik, en ook de klanten, hingen altijd aan zijn lippen als de verhalen weer vloeiden. Ik vond het mooi om te horen en daardoor ontstond ook het idee om ze te gaan archiveren. Eigenlijk gewoon voor mezelf, maar ik merkte dat veel mensen er enthousiast van werden. Zelfs als ze niet uit Boekel kwamen. En dat vond ik gaaf. Zo werd het zaadje gekiemd.”

De afgelopen jaren heeft Nick veel mensen in Boekel gesproken. Ging naar de Boekelse kroegen, naar evenementen in Boekel en sprak dan zoveel mogelijk mensen. Hij onderzocht vertelde verhalen en hoorde nieuwe verhalen. In ‘Wereldberoemd in Boekel’ staan verhalen over prominente en soms markante personen uit Boekel. Verhalen die veel mensen delen, waar je misschien zelf wel bij was of waar je over gehoord hebt ‘op een fisje’. Zijn ze waargebeurd?

Om de burgemeester van Boekel eveneens enthousiast te maken voor het boek had Nick een plan: “Ik stuurde regelmatig verhalen anoniem naar het Gemeentehuis. Na een tijdje ben ik langsgegaan bij Bos, met de mededeling dat het ging om het delen van mijn boek. Zijn reactie was zeer positief over zowel de stijl als de inhoud. Bos is zelf ook een verhalenverteller. En een groot liefhebber van Boekel.”

‘Wereldberoemd in Boekel’ zal op zaterdagavond 19 oktober gepresenteerd gaan worden. Het wordt een avond met een presentatie van het boek, inclusief signeersessies van hoofdrolspelers uit het boek én een geweldige band. Hieronder is het programma te zien op de poster.

Vanaf 19 oktober zal het boek o.a. bij The Read Shop Boekel te koop zijn.
Meer informatie vind je o.a. op de Facebookpagina van ‘Wereldberoemd in Boekel’.