We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

‘Dream Team’ Rutger van Herpenruiters slaat weer meedogenloos toe

maandag 11 februari 2019 door

‘Dream Team’ Rutger van Herpenruiters slaat weer meedogenloos toe

Eens in de zoveel tijd komt het voor: een talentvolle lichting sporters, die uit het niets naar voren komt en topprestaties aaneenrijgt. De Rutger van Herpenruiters prijzen zich momenteel gelukkig met zo’n ‘gouden generatie’.

Want wat Sharon van der Velden, Mirte van Mensvoort, Anne van Lent, Jilles Timers, Indy van den Broek en Kiki van der Wiel afgelopen weekend op de Brabantse kampioenschappen voor teams presteerden, grenst aan het ongelooflijke. Ga maar na, in december vorig jaar, kropen ze door het oog van de naald en wisten ze zich tijdens de kringwedstrijd ternauwernood te kwalificeren voor de Regiokampioenschappen, dus konden ze zich moeilijk als titelkandidaat beschouwen. ‘Dat moet beter kunnen’ zeiden de youngsters tegen zichzelf en elkaar.

Het bleef niet bij woorden, want naast het aanscherpen van de individuele vaardigheden werd, zo goed en zo kwaad als het mogelijk was, gezamenlijk getraind. Zo kon het gebeuren dat na het eerste onderdeel (individuele dressuur) onze Rutger van Herpenruiters zich in Schijndel waar de Brabantse dit weekend werd gehouden, fier aan kop nestelden. Dat was dan met name de verdienste van Jilles Timmers en Indy van den Broek, die onze club op dit onderdeel vertegenwoordigden.

Jilles, die onlangs het kringkampioenschap bemachtigde en en passant ook de winterkampioenschappen in De Mortel aan zijn rijk gevulde erelijst toevoegde, wist met een elegant gereden proef een tweede plaats in zijn klasse te bereiken. Indy van den Broek, vorige week nog knap vierde op de Brabantse Kampioenschappen bij het onderdeel dressuur individueel, deed daar nog een schepje bovenop en kaapte brutaalweg de eerste plaats weg voor de neus van de voltallige concurrentie.

Tsja, en dan begint het te kriebelen, in de wetenschap dat het teamdressuur als volgende onderdeel voor de deur staat. Want eerlijk gezegd zou dat wel eens de befaamde nekkenbreker kunnen zijn. Immers tijdens de kringwedstrijd waren de prestaties nu niet bepaald om over naar huis te schrijven (dus dat zullen we dan ook maar niet doen). Het lastige in deze discipline is nu juist dat je niet alleen zelf goed moet kunnen dressuren (want dat is geen probleem), maar de beoordeling zich meer richt op het algemene beeld dat het viertal gelijktijdig in de ring laat zien, de onderlinge samenwerking, gelijkmatigheid en afstemming. Voeg daarbij het gegeven dat de vaste trainer en commandant Theo van Haandel door omstandigheden niet aanwezig kon zijn en de uitdaging is geschetst.

Elkaar oppeppen en stimuleren, alsmede een reserve-aanvoerder in de persoon van Miranda van Bergen, die leiding gaf, alsof ze nog nooit anders had gedaan, bleek en beproefd recept voor succes. Anne, Indy, Jilles en Kiki groeiden boven zichzelf uit en met een plaats in de middenmoot, hielden ze de hoop op een nieuw aansprekend succes levend. De ‘cheque’ diende verzilverd te worden tijdens het springen, dus de druk lag volledig bij onze twee talenten Mirte van Mensvoort en Sharon van der Velden. Nu hadden deze twee amazones via een kwalificatie voor de Brabantse Kampioenschappen bij dit onderdeel, dat volgende week wordt afgewerkt, al laten zien uit het goede hout te zijn gesneden. Nu moesten ze echter laten zien dat ze hun pony’s zo konden sturen, dat die ook van het hout afbleven.

Onder het toeziend oog van de enthousiast meelevende supporters, reden ze tot opluchting van de rest van het team beiden een foutloos parcours. Een prijs leek binnen handbereik, maar voor het daarbij behorende getal, moest nog even geduld worden betracht. Noem het vrolijkheid of hysterie, toen tijdens de prijsuitreiking bleek dat het Brabants Kampioenschap daadwerkelijk was binnengehaald, gingen onze leden volledig uit hun dak.

Na in Schijndel helemaal los te zijn gegaan, werd het feestje samen met ouders, bekende en overige leden van de club nog eens voortgezet in onze eigen manege te Boekel. Een trotse voorzitter Gea van Mensvoort, wees daarbij nog eens op het belang van een goede samenwerking, die binnen onze vereniging een vanzelfsprekendheid is. ‘Waarschijnlijk daardoor groeien de Rutger van Herpenruiters tegen de verdrukking in, want het is algemeen bekend dat de belangstelling voor de paardensport krimpt, terwijl wij het aantal rijdende leden juist zien toenemen. Door onbeperkte toegang tot onze eigen manege waar dus het hele jaar door dag en nacht getraind kan worden en het verzorgen van clublessen onder leiding van ervaren trainers, beiden wij unieke faciliteiten aan die prestaties, zoals vandaag geleverd mogelijk maken.

Met daarnaast een uitgebalanceerde mix van volwassen en jeugdige beoefenaren, die zich vol elan op verschillende disciplines (dressuur, springen) storten, zijn we in staat geweest met een doordacht beleid de vereniging opnieuw tot bloei te brengen. We zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet’, zo besluit zij. Die toekomst kan overigens de komende twee weken al weer verder succesvol worden vormgegeven, nu daarin de resterende onderdelen van de Brabantse Kampioenschappen (springen bij de pony’s en bij de paarden) worden gehouden en de Rutger van Herpenruiters ook daar weer sterk vertegenwoordigd zijn.