Gemeentenieuws week 16
maandag 18 april 2022 door Redactie inBoekel
Gemeentelijke publicaties
Week 16 – 2022
Afvalinzameling
Voor meer informatie:
- www.gemeentelandvancuijk.nl/afval
- gemeente@landvancuijk.nl
bereikbaar op: 0485 854000 - De Afvalapp: www.deafvalapp.nl
Blauwe tariefzakken tijdelijk niet in Boekel te koop
Tijdens de verbouwing van de supermarkt Coop naar Plus zijn in Boekel geen blauwe tariefzakken te koop. Deze zijn wel verkrijgbaar bij de Coop in Venhorst. Na de verbouwing worden de blauwe tariefzakken in Boekel bij de Plus verkocht.
Besluiten en plannen van het college van Burgemeester en Wethouders
In de vergadering van 5 april 2022 is o.a. aan de orde geweest:
Eenmalige energietoeslag 2022
Het college heeft de beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022 vastgesteld. Deze eenmalige energietoeslag is een tegemoetkoming van € 800,- in de energielasten voor inwoners met een laag inkomen. Gemeente Meierijstad voert deze regeling voor de gemeente Boekel uit. Meer informatie over deze regeling is terug te vinden op onze website (link).
Aanwijzing Jeugdbescherming Brabant (JBB) als Dienst van Algemeen Economisch Belang (DAEB) en subsidiering Jeugdbescherming Brabant
Het college heeft ingestemd met een maatregel om het uitvoeren van de bestuursopdracht en de daarmee gemoeide bijdrage door Jeugdbescherming Brabant (JBB) mogelijk te maken en heeft de gemeenteraad middels een raadsmemo geïnformeerd.
Het gemeentehuis is gesloten op Koningsdag, woensdag 27 april
Overlast oud papier en karton
We zien op verschillende plekken dat er papier wordt aangeboden terwijl het niet de datum is. Hieronder staat wanneer het oud papier wordt opgehaald. Zet het papier pas op de ochtend van ophalen buiten. Deze informatie staat ook op www.Boekel.nl
Inzameling van oud papier en karton
Oud papier en karton wordt door gemeente Boekel met behulp van de KBO’s en een commerciële partij ingezameld. In de kernen van gemeente Boekel haalt de commerciële partij het oud papier op. Bewoners van het buitengebied kunnen het oud papier brengen naar 1 van de 3 brenglocaties.
Brenglocaties
Bewoners van het buitengebied van gemeente Boekel kunnen hun oud papier brengen naar 1 van 3 breng locaties. Hieronder ziet u waar en wanneer u het oud papier kan afgeven: • Boekel: container op Waterval tegenover sportpark, zaterdag tussen 9.00 en 12.00 uur; • Boekel: mini-milieustraat op De Vlonder 110, zaterdag tussen 9.00 en 13.00 uur; • Venhorst: container op kruispunt Zanddelweg – Peelkensweg, zaterdag tussen 9.00 en 12.00 uur.
Ophaalmomenten in kernen
Het oud papier en karton wordt elke 4 weken opgehaald in de kernen van de gemeente Boekel. Dit gebeurt tot op heden bij woningen, winkels, scholen en sporthal. Er zijn 4 verschillende routes die worden gereden in de gemeente Boekel. Elke route wordt om de 4 weken (dus niet maandelijks) gereden. Hieronder ziet u de 4 routes met bijbehorende ophaaldata.
Route 1:
Op de volgende dinsdagen vanaf 7.30 uur wordt het oud papier opgehaald bij: Donkstraat, hele wijk Dooleggen, Arendstraat, Rutger van Herpenstraat, Kloosterlaan, Kapelstraat, Burgtstraat, Zorgcentrum St. Petrus, Parkweg, Boterbloem, Beatrixlaan, Julianastraat, Winkel CAV, Molenstraat tot restaurant Asteria, alle winkels, scholen en de sporthal.
Data: 26-apr, 24-mei, 21-jun, 19-jul, 16-aug, 13-sep, 11-okt, 8-nov, 6-dec
Route 2:
Op de volgende dinsdagen vanaf 7.30 uur wordt het oud papier opgehaald bij: De gehele Bosberg, Helfrichstraat, Huize Padua(Daniel de Brouwerstraat, Bezuidenhout, Putakker, De Logt, Kluisstraat, Heiderik), kern Venhorst, alle winkels, scholen en de sporthal.
Data: 3-mei, 31-mei, 28-jun, 26-jul, 23-aug, 20-sep, 18-okt, 15-nov, 13-dec
Route 3:
Op de volgende dinsdagen vanaf 7.30 uur wordt het oud papier opgehaald bij: Irenestraat, Binnenhofke, De Morgens, Franse Pad, Zandhoek, Erpseweg, Kennedystraat, Wilhelminastraat, Schutboom, Tuinstraat, Bedrijventerrein, St. Janplein, Kerkstraat-Noord, Winkel CAV, Bernhardstraat volledig, Boterweg, Zorgcenrum St. Petrus, Lage Schoense, Korenbloem, Paardenbloem, Sleutelbloem en alle straten daar tussenin en de gehele wijk de Donk, alle winkels, scholen en de sporthal.
Data: 10-mei, 7-jun, 5-jul, 2-aug, 30-aug, 27-sep, 25-okt, 22-nov, 20-dec
Route 4: Op de volgende dinsdagen vanaf 7.30 uur wordt het oud papier opgehaald bij: Burg. Schafratstraat, Pro. v.d. Veldenstraat, Burg. Ottowstraat, Kerkstraat-zuid, Bergstraat, Berghoeve, Wijk de Run (Klein Rondeel – Heesterbosch), Runstraat tot Wim v.d. Broek, Leurke 2(1 adres), Tuinmarkthallen Weren en gehele Vogelenzang.
Data: 19-apr, 17-mei, 14-jun, 12-jul, 9-aug, 6-sep, 4-okt, 1-nov, 29-nov, 27-dec
Gratis compost op zaterdag 23 april 2022
Inwoners van de gemeente Land van Cuijk en Boekel kunnen 4 zaterdagen op een rij, startend op 23 april 2022, gratis compost ophalen op alle mini-milieustraten. Maar ook bij de groenstraat in Haps zoals u gewend bent. Het ophalen van compost is enkel voor particulieren en max. 1 m3 per keer. Wilt u compost ophalen, zorg dan zelf voor een aanhangwagen, emmer of zakken om het in te doen, een schep en vervoer.
Compostdagen
Zaterdag 23 april, 30 april, 7 mei en 14 mei
Openingstijden mini-milieustraten zaterdag van 09.00 uur tot 13.00 uur.
Openingstijden groenstraat Haps maandag van 13.00 tot 17.00 uur, woensdag van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur en zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur.
Wat is compost?
Naast de groenstraat in Haps wordt het ingezamelde groenafval en grof tuinafval direct gecomposteerd. Dit is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen het groen en tuinafval afbreken. Het eindresultaat is voedzame compost. Compost wordt ook wel het zwarte goud genoemd omdat het zo goed is voor je tuin. Het houdt vocht vast, is een natuurlijke bodemverbeteraar en stimuleert de groei van planten op een milieuvriendelijke manier.
Schone grondstof
Doordat we een agrarische gemeente zijn, hebben we relatief veel groenafval en grof tuinafval. Door dit te composteren komt het ‘afval’ direct terug in de kringloop. Want compost nemen gewassen en planten weer op om van te groeien. Omdat het als meststof wordt gebruikt is een hoge kwaliteit belangrijk. Hier zitten strenge eisen aan. En hoewel het goed gesorteerd wordt is het aanleveren van een schone grondstof dus belangrijk.
Thuis composteren
Je kunt ook je eigen groen en tuinafval composteren. Dit kan door middel van een compostvat of composthoop in de tuin. Maar ook zonder tuin of veel ruimte kun je composteren door middel van een wormenhotel. Zo houd je de kringloop nog kleiner en lokaler!
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het scheiden van afval op www.gemeentelandvancuijk.nl/afvalinzameling of kijk in de AfvalApp. De AfvalApp is sowieso heel handig. Naast dat je meteen kunt zien wat, waar en wanneer wordt opgehaald, krijg je ook alle relevante wijzigingen door via een pushbericht. Het downloaden van de AfvalApp kan via de Playstore of via de Appstore.
Dorpsteam Boekel; Mantelzorgmakelaar
Thema-avond: Mantelzorgmakelaar
Wanneer: maandagavond 30 mei, 19.00-20.30 uur
Waar: Dorpsteam, Kennedystraat 2A – Boekel
Voor wie: mantelzorgers (en andere belangstellenden)
Zorgen voor een ander is iets wat u meestal ‘overkomt’. Mantelzorg verlenen kan verrijkend maar ook zwaar zijn. Het is prettig als anderen u wegwijs kunnen maken in regelgeving en mogelijke voorzieningen.
Een mantelzorgmakelaar is iemand die bekend is in ‘Zorgland’, wet- en regelgeving en eigen bijdrage. Erna van de Elsen is mantelzorgmakelaar en al enkele jaren actief, ook in gemeente Boekel. Zij komt ons deze avond e.e.a. vertellen over de diverse zorgwetten, mogelijkheden, financiën en wat een mantelzorgmakelaar voor u kan betekenen.
Uiteraard is er ook gelegenheid voor het stellen van uw vragen.
Voor deelname aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.
Heeft u interesse dan mag u zich aanmelden voor deze avond bij: Jos Hermens, Dorpsteam Boekel, telefonisch 0492 328383 of per mail info@dorpsteamboekel.nl
Graag tot dan!
Overige vergunningen, ontheffingen en meldingen
Verleende vergunning aan:
- Dameskorfbalvereniging Jong en Sportief voor het organiseren van een loterijvergunning op 25 juni 2022 (verzenddatum 8 april 2022).
Verleende ontheffing aan:
- Dameskorfbalvereniging Jong en Sportief voor het houden van een loterij op 25 juni 2022 (verzenddatum 8 april 2022)
Bezwaren:
Tegen deze besluiten kunt u binnen 6 weken na verzenddatum van het besluit bezwaar maken. U kunt dan een brief sturen naar de burgemeester van Boekel, Postbus 99, 5427 ZH Boekel. De brief moet door u ondertekend zijn. In de brief moet in elk geval de datum en uw naam en adres staan. Ook moet u in de brief schrijven tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom u bezwaar maakt.
Het besluit verandert door het indienen van een bezwaarschrift in eerste instantie niet. Als u vindt dat er snel iets aan het besluit moet worden gedaan, dan moet u de rechter vragen hierover een uitspraak te doen (dit heet een ‘voorlopige voorziening’). In dat geval moet u niet alleen een brief sturen naar de burgemeester, maar ook een naar de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. In die brief moet u dan vragen of het besluit waartegen u bezwaar maakt niet uitgevoerd wordt. Hiervoor moet u wel griffierechten betalen.
Boekel, 11 april 2022
De burgemeester van Boekel.
Publicatie beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022
Op 5 april 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders de beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022 vastgesteld. Deze is op gepubliceerd en is te lezen op de website www.lokaleregelgeving.overheid.nl. Als u niet in de gelegenheid bent om de beleidsregel digitaal in te zien en u wilt deze graag inzien dan kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente Boekel via telefoonnummer 0492 – 326800
Kennisgeving
Onteigeningsplan Zuidwand, Boekel
Ontwerp koninklijk besluit tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Boekel voor de uitvoering van het bestemmingsplan Zuidwand, Boekel.
Rijkswaterstaat Corporate Dienst
De burgemeester van Boekel deelt mee dat op verzoek van De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, ingevolge artikel 78 van de onteigeningswet, een ontwerp koninklijk besluit met de daaraan ten grondslag liggende stukken ter inzage zal worden gelegd. Het ontwerp koninklijk besluit wijst op verzoek van die gemeente onroerende zaken ter onteigening aan die nodig zijn voor de uitvoering van het bestemmingsplan Zuidwand, Boekel.
Het bestemmingsplan voorziet in de herontwikkeling van de zuidwand van het Sint Agathaplein in Boekel. Deze herontwikkeling bestaat uit de sloop van de bestaande bebouwing in twee fasen en de nieuwbouw van een complex met detailhandel, kantoren, dienstverlening en appartementen. Het doel is het creëren van een compact, comfortabel en compleet boodschappencentrum in Boekel.
Aan de ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken is de onderscheiden bestemming Centrum toegekend. Voorts is aan de onroerende zaken de onderscheiden dubbelbestemming Waarde – Archeologie toegekend.
Terinzagelegging
Op de voorbereiding van het koninklijk besluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het ontwerp koninklijk besluit en de, ingevolge artikel 79 van de onteigeningswet, vereiste stukken liggen ter inzage op de volgende locaties:
- Gemeente Boekel, St. Agathaplein 2 te Boekel (openingstijden staan op de website van de gemeente).
- Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Griffioenlaan 2 te Utrecht (alleen op afspraak).
Het ontwerp koninklijk besluit en het onteigeningsplan liggen ter inzage vanaf 21 april 2022 tot en met 1 juni 2022.
Belanghebbenden kunnen de stukken ook digitaal opvragen. Dat kan door een e-mail te verzenden naar: cdloketonteigening@rws.nl, met daarin een verzoek tot digitale toezending van de stukken, onder vermelding van dossiernr. ON4-2021-100821.
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen gedurende de hiervoor genoemde periode schriftelijk of mondeling hun zienswijzen over het ontwerp koninklijk besluit naar voren brengen. Schriftelijke reacties worden gericht aan Zijne Majesteit de Koning, d.t.v. de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Afdeling BJV Publiekrecht, onder vermelding van dossiernr. ON4-2021-100821. Een schriftelijke reactie kan per post worden verzonden naar Postbus 2232, 3500 GE Utrecht of per e-mail naar cdloketonteigening@rws.nl.
Voor nadere inlichtingen over de procedure, voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling kenbaar wilt maken of wanneer u het ontwerpbesluit in Utrecht wilt komen inzien, neemt u contact op met Rijkswaterstaat Corporate Dienst, de heer P. Lommerse, tel.nr. 06-51319545.
Hoorzitting
In het kader van deze procedure is een hoorzitting gepland. Deze is uitsluitend bedoeld voor degenen die in hun zienswijzen kenbaar hebben gemaakt dat zij gebruik willen maken van de mogelijkheid om te worden gehoord. Deze hoorzitting vindt plaats op 14 juni 2022 om 14.00 uur in het gemeenschapshuis Nia Domo, Sint Agathaplein 6 te Boekel. Hiervoor wordt geen afzonderlijke uitnodiging verzonden.
Kennisgeving beschikking
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Reguliere voorbereidingsprocedure
(Artikel 3.9 Wabo)
Vergunde omgevingsvergunningen
Burgemeester en wethouders van Gemeente Boekel maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend:
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het bouwen van een overkapping, berging en opslag
Locatie: De Vlonder 32, Boekel
Verzenddatum: 11 april 2022
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het oprichten van een nieuwe entree
Locatie: Sint Agathaplein 10, Boekel
Verzenddatum: 13 april 2022
Activiteit: het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening
Onderwerp: het oprichten van een nieuwe entree
Locatie: Sint Agathaplein 10, Boekel
Verzenddatum: 13 april 2022
Vergunningen inzien
Wilt u vergunningen inzien? Gelieve hiervoor contact met ons op te nemen, zodat wij u de stukken per mail kunnen toesturen. Mocht u geen gelegenheid hebben om de stukken digitaal te bekijken, dan kunt u uiteraard een afspraak maken om deze in het gemeentehuis in te zien.
Tegen dit besluit kunt u binnen 6 weken na verzenddatum van het besluit bezwaar maken. U kunt dan een brief sturen naar burgemeester en wethouders, Postbus 99, 5427 ZH Boekel. De brief moet door u ondertekend zijn. In de brief moet in elk geval de datum, uw naam, adres, telefoonnummer en emailadres vermeld staan. Ook moet u in de brief schrijven tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom u bezwaar maakt.
Ondanks uw brief (het bezwaarschrift) mag het besluit waartegen u bezwaar maakt wel worden uitgevoerd. Als u dat niet wilt dan moet u niet alleen een brief sturen naar burgemeester en wethouders, maar ook een naar de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. In die brief moet u dan vragen of het besluit waartegen u bezwaar maakt niet uitgevoerd wordt (verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen). Hiervoor moet u wel griffierechten betalen.
Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning reguliere voorbereidingsprocedure (Artikel 3.8 Wabo)
Burgemeester en wethouders van gemeente Boekel maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen:
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het uitbreiden van het woonhuis
Locatie: Professor van de Veldenstraat 11, Boekel
Datum ontvangst: 7 april 2022
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het bouwen van een hooimijt
Locatie: Zijp 14, Boekel
Datum ontvangst: 8 april 2022
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het oprichten van 5 starterswoningen
Locatie: Voskuilen, Venhorst
Datum ontvangst: 8 april 2022
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het oprichten van een garage
Locatie: Erpseweg 14, Boekel
Datum ontvangst: 8 april 2022
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het nieuwbouwen van een bedrijfsruimte met logiesaccommodatie
Locatie: Zijp 5, Boekel
Datum ontvangst: 13 april 2022
De hier genoemde aanvragen volgen de reguliere procedure. Aanvragen die de uitgebreide procedure volgen worden pas gepubliceerd als het ontwerpbesluit ter inzage ligt.
Kennisgeving verlenging beslistermijn
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
(Artikel 3.9 lid 2 Wabo, artikel 3:18 lid 2 Awb)
Burgemeester en wethouders van Gemeente Boekel maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben besloten voor de volgende aanvraag de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal 6 weken:
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het oprichten van een bedrijfsgebouw en een bedrijfswoning
Locatie: Zandhoek N1401, Boekel
Datum: 14 april 2022
Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na genoemde datum tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet uw naam en adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u bezwaar maakt en gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boekel, Postbus 99, 5427 ZH Boekel.