Gemeentenieuws week 18
maandag 27 april 2020 door Redactie inBoekel
Gemeentelijke publicaties
Week 18 – 2020
Besluiten en plannen van het college van Burgemeester en Wethouders
In de vergadering van 14 april jl. is o.a. aan de orde geweest:
Positieve gezondheid en leefomgeving
In 2020 is het project ‘Positieve gezondheid en leefomgeving’ van start gegaan. Dit project heeft als doel het stimuleren van gezondheidsbevordering. Dit project wordt toegepast in de Elzen. Raad- en burgerleden worden geïnformeerd over de huidige stand van zaken.
M.e.r.-beoordeling en ontwerpbestemmingsplan Voskuilen, Venhorst
Het college heeft besloten dat er vanwege het ontbreken van belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu er geen milieueffectrapportage hoeft te worden opgesteld voor het woningbouwplan Voskuilen. Daarnaast is besloten om het ontwerpbestemmingsplan ‘Voskuilen, Venhorst’ in officiële procedure te brengen. Dit plan voorziet in de realisatie van circa 32 woningen in de typologieën vrijstaand, twee aaneen en aaneen gebouwd.
Mandaat ten behoeve van de uitvoering van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) door gemeente Meierijstad
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten gemeente Meierijstad te mandateren voor de uitvoering van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).
Monitorrapportage Dorpsteam 2019 en gevolgen abonnementstarief Wmo
Het College heeft kennis genomen van de ‘Monitorrapportage Dorpsteam Boekel 2019’. Hierin zijn ook de (financiële) gevolgen van de invoering van het Abonnementstarief Wmo in beeld gebracht.
Aangepaste openingstijd gemeentehuis op de woensdagavond i.v.m. Corona maatregelen.
De openstelling op de woensdagavond is tot 19.30 uur i.p.v. 20.30 uur (dit geldt in ieder geval tot en met woensdag 20 mei 2020).
In verband met de verlengde maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus is het voorlopig alleen mogelijk om telefonisch een afspraak in te plannen. U kunt ons hiervoor telefonisch bereiken op telefoonnummer 0492-326800.
Het gemeentehuis is dinsdag 5 mei gesloten in verband met Bevrijdingsdag.
Agenda
Agenda van de openbare vergadering van de Raadscommissie Bestuur en leven op dinsdag 12 mei 2020 om 20.00 uur.
- Opening
- Vaststelling agenda
- Spreekrecht voor burgers
- Terugkoppeling vanuit portefeuillehouders Regio Brabant Noordoost
- Raadsvoorstel inzake jaarstukken 2019, 1e begrotingswijziging 2020 en ontwerpbegroting 2021 BSOB
- Raadsvoorstel inzake herbenoemingsprocedure burgemeester
- Mededelingen, ingekomen stukken en memo’s
- Vaststelling advieslijst vergadering 18 februari 2020
- Rondvraag
Agenda van de openbare vergadering van de Raadscommissie Wonen en werken op woensdag 13 mei 2020 om 20.00 uur.
- Opening
- Vaststelling agenda
- Spreekrecht voor burgers
- Terugkoppeling vanuit portefeuillehouders Regio Brabant Noordoost
- Raadsvoorstel inzake concept bod Regionale Energie Strategie en lokale inbedding
- Raadsvoorstel inzake bestemmingsplan ‘Burgemeester Ottowstraat ong.’
- Raadsvoorstel inzake Grondbedrijfrapportage 2020
- Raadsvoorstel inzake gebiedsvisie Centrum Boekel
- Mededelingen, ingekomen stukken en memo’s
- Vaststelling advieslijst 17 februari 2020
- Rondvraag
Vergaderingen digitaal
In verband met de coronacrisis zullen beide commissievergaderingen digitaal worden gehouden. Wilt u de vergadering volgen, dan kan dit live via Blok TV.
Spreekrecht voor burgers
Omdat de vergaderingen digitaal worden gehouden, zal ook het spreekrecht voor burgers een andere vorm kennen. Wilt u gebruik maken van het spreekrecht voor burgers, neemt u dan contact op met de griffier. Dat kan per mail via margie.philipse@boekel.nl of telefonisch via telefoonnummer 06 52396877. Dan wordt er samen met u voor de meest geschikte oplossing gekozen.
Stukken vergadering
De vergaderstukken kunt u vinden op de website van de gemeente. Daar kiest u voor:
Menu ˃ vergaderingen ˃ geplande vergaderingen
Laptop van Stichting Leergeld
Digitaal onderwijs is steeds meer de maat, zeker in coronatijd met thuisonderwijs op afstand. Daarvoor hebben kinderen een laptop nodig. Heb je kinderen in de leeftijd tussen 4 en 18 jaar en weinig financiële middelen? Is een laptop lenen van school niet mogelijk? Vraag dan een laptop aan bij Stichting Leergeld Gemert-Bakel.
Ondersteuning
Stichting Leergeld wil kinderen mee laten doen, ook als ouders onvoldoende financiële middelen hebben voor, bijvoorbeeld, een laptop of de contributie van een (sport)club. De stichting is bereikbaar via www.leergeldgemert.nl of tijdens het telefonisch spreekuur op dinsdag van 13.00 – 15.00 uur en op vrijdag van 9.15 – 10.15 uur op nummer 06 – 50979725.
Oproep aan alle sportaanbieders- en verenigingen!
Het zijn vreemde tijden. Toch kwam er dinsdag 21 april voorzichtig goed nieuws. Vanaf 28 april mogen kinderen in de basisschoolleeftijd tot en met 12 jaar weer in teamverband in de buitenlucht gaan sporten. Jongeren van 12 t/m 18 mogen ook weer in de buitenlucht sporten, maar dienen zich daarbij wel te houden aan de 1,5 meter afstand. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan.
Sporten en bewegen voor deze doelgroep willen we graag stimuleren. We hopen dan ook dat jullie allemaal zin hebben om weer aan de slag te gaan met deze groepen!
Oproep aan verenigingen en sportaanbieders
Als gemeente houden we de regie. Dit betekent dat wij een overzicht willen maken van alle trainingen/lessen en sportactiviteiten die opgepakt worden. Daarnaast controleren we of iedereen zich hierbij aan de regels houdt. Tot slot willen we alle goede initiatieven en ideeën met jullie delen. Om dit te kunnen doen willen we van jullie een aantal zaken weten. De meest prangende vraag is: Pakken jullie trainingen/sportlessen weer op? Zo ja, neem dan zo snel mogelijk contact op met de gemeente Boekel! Mail naar info@boekel.nl onder vermelding van het onderwerp: ‘sport hervatten’ .
Locatie
Sporten voor kinderen t/m 18 jaar is alleen buiten toegestaan. Van de binnensport wordt daarom enige creativiteit gevraagd. Kun je als binnensportvereniging of aanbieder de lessen buiten hervatten, maar heb je hiervoor geen buitenruimte beschikbaar? Neem dan contact met de gemeente Boekel op. Wij denken graag met jullie mee.
Bestrijding Eikenprocessierups
Op eikenbomen in Boekel kan men in de maanden mei, juni en juli eikenprocessierupsen aantreffen. Deze rupsen gaan groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.
Hieronder treft u informatie aan hoe u de eikenprocessierups kunt herkennen, hoe u de aanwezigheid kunt melden en tot slot advies hoe u het ongemak van de brandhaartjes kunt beperken.
Van rups naar vlinder
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april komen de rupsen tevoorschijn. Na een aantal vervellingsstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit gebeurt tussen half mei en eind juni. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder, waarna de vrouwtjes hun eitjes leggen. Daaruit verschijnen volgend jaar weer jonge rupsen.
Hoe kun je zien dat er processierupsen in een eikenboom zitten?
De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten eikenbomen.
Klachten door brandharen
Er zijn vooral risico’s voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen hebben (half mei-juli). Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige haren bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtweg. Stoffen die daarbij vrijkomen roepen reacties op die lijken op ‘allergische’ reacties. Bij iemand die vaker met de brandharen in contact komt, kunnen die veel sterker zijn. De reacties kunnen zeer sterk van persoon tot persoon verschillen. De huidirritaties die binnen acht uur optreden zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.
Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met rupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Na aanraking van de rupsen of haren niet gaan krabben of wrijven, maar de huid of ogen goed wassen of spoelen met water. Zo nodig ook kleren wassen. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème op basis van aloë vera, calendula, kamfer of menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.
Wat doen we eraan?
De gemeente Boekel bestrijdt de processierups in de openbare ruimte. Dit gebeurt eind april/begin mei preventief met een bacteriepreparaat, dit kan elke dag 24 uur zijn, afhankelijk van het weer. Op plekken waar weinig mensen komen wordt volstaan met het plaatsen van waarschuwingsborden. Op particuliere percelen wordt de eikenprocessierups door de gemeente niet bestreden.
Dit jaar gaan we ook beginnen met het op diverse plaatsen inzaaien van een bloemenmengsel en het ophangen van nestkasten. We hopen op deze manier de leefomstandigheden van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te bevorderen. Dit met als uiteindelijke doel het bestrijden van de eikenprocessierups op een natuurlijke wijze.
Meer informatie?
Op de websites van het ministerie van LNV: www.minlnv.nl/eikenprocessierups en van de GGD www.gezondbrabant.nl vindt u meer informatie. Voor gezondheidsvragen kunt u terecht bij Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD’s Brabant/Zeeland, telefoon 0900 36 86 868.
Voor informatie over de bestrijding door de gemeente Boekel kunt u contact opnemen op nummer 0492-326800 of via email: info@boekel.nl.
Publicatie terinzagelegging voorontwerpbestemmingsplan ‘De Burgt, fase 1a’
Besluit
Burgemeester en wethouders van de gemeente Boekel hebben in de collegevergadering van 14 april 2020 besloten om het voorontwerpbestemmingsplan ‘De Burgt, fase 1a’ in officiële procedure te brengen. Dit voorontwerpbestemmingsplan, met bijbehorende stukken, ligt gedurende zes weken ter inzage ligt bij de publieksbalie van het gemeentehuis tijdens openingstijden. Dit voorontwerpbestemmingsplan ‘De Burgt, fase 1a’ is dan tevens raadpleegbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl (IDN: NL.IMRO.0755.BPHBOEKburgtfase1a-VO01).
Omschrijving bestemmingsplan
De komende jaren ziet de gemeente Boekel een toename in de behoefte aan nieuwe woningen. Op basis van een onderzoek naar de meest geschikte plekken voor nieuwbouw in de gemeente is in de zomer van 2018 De Burgt aangewezen als locatie voor verdere uitwerking. Het plangebied De Burgt biedt in totaal ruimte voor circa 600 woningen. Dit gebied is in eerste instantie opgedeeld in twee fasen van elk circa 300 woningen.
Door de status van de verschillende verwervingsgesprekken met grondeigenaren is gekozen om fase 1 op te delen in deelfasen. De eerste deelfase (fase 1a) is uitgewerkt tot een voorontwerpbestemmingsplan. In deze fase 1a kunnen circa 52 woningen gerealiseerd worden. Het plangebied van voorliggend plan bestaat uit dit eerste deel (fase 1a).
Het kostenverhaal van de grondexploitatie is anderszins verzekerd en er hoeft geen exploitatieplan opgesteld te worden.
Inspraakreactie
Vanaf 30 april 2020 t/m 10 juni 2020, gedurende 6 weken, kan iedereen een inspraakreactie indienen naar aanleiding van het voorontwerpontwerpplan. Voor een mondelinge inspraakreactie kunt u telefonisch contact opnemen met de heer J.P.P.M. (Joris) Gerrits, beleidsmedewerker ruimtelijke ordening, via 0492 – 326 800. Uw schriftelijke inspraakreactie kunt u indienen bij de gemeenteraad, Postbus 99, 5427 ZH te Boekel.
Boekel, 29 april 2020.
Kennisgeving verlenging beslistermijn Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Artikel 3.9 lid 2 Wabo, artikel 3:18 lid 2 Awb)
Burgemeester en wethouders van Gemeente Boekel maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben besloten voor de volgende aanvraag de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal 6 weken:
Activiteit: handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening
Onderwerp: het oprichten van een kleinschalige Bed & Breakfast
Locatie: Langstraat 3, Venhorst
Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na genoemde datum tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet uw naam en adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u bezwaar maakt en gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boekel, postbus 99, 5427 ZH Boekel.
Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Reguliere voorbereidingsprocedure (Artikel 3.9 Wabo)
vergunde balieomgevingsvergunningen
(datum ontvangst en datum besluit zijn hetzelfde)
Burgemeester en wethouders van Gemeente Boekel maken bekend dat zij de volgende balieomgevingsvergunningen hebben verleend:
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het bouwen van een vrijstaande woning
Locatie: Erpseweg 20A, Boekel
Verzenddatum: 17 april 2020
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het bouwen van een vrijstaande woning
Locatie: Kennedystraat 13, Boekel
Verzenddatum: 20 april 2020
De beschikkingen en de bijbehorende stukken liggen met ingang van woensdag 29 april 2020 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis te Boekel. De beschikking en
de bijbehorende stukken zijn elke werkdag in te zien van 9.00 tot 12.30 uur en woensdagmiddag van 13.30 tot 19.00 uur. Als u vragen heeft over een plan, denkt u er
dan aan om een afspraak te maken.
Tegen dit besluit kunt u binnen 6 weken na verzenddatum van het besluit bezwaar maken.
U kunt dan een brief sturen naar burgemeester en wethouders, Postbus 99, 5427 ZH Boekel. De brief moet door u ondertekend zijn. In de brief moet in elk geval de datum en uw naam en adres staan. Ook moet u in de brief schrijven tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom u bezwaar maakt.
Ondanks uw brief (het bezwaarschrift) mag het besluit waartegen u bezwaar maakt wel worden uitgevoerd. Als u dat niet wilt dan moet u niet alleen een brief sturen naar burgemeester en wethouders, maar ook een naar de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. In die brief moet u dan vragen of het besluit waartegen u bezwaar maakt niet uitgevoerd wordt (verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen). Hiervoor moet u wel griffierechten betalen.
Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning reguliere voorbereidingsprocedure (Artikel 3.8 Wabo)
Burgemeester en wethouders van gemeente Boekel maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen:
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het bouwen van een woonhuis met berging
Locatie: Kluisstraat ong., Boekel
Datum ontvangst: 19 april 2020
De hier genoemde aanvragen volgen de reguliere procedure. Aanvragen die de uitgebreide procedure volgen worden pas gepubliceerd als het ontwerpbesluit ter inzage ligt.