Gemeentenieuws week 44
maandag 1 november 2021 door Redactie inBoekel
Gemeentelijke publicaties
Week 44 – 2021
Besluiten en plannen van het college van Burgemeester en Wethouders
In de vergadering van 19 oktober jl. is o.a. aan de orde geweest:
Onderwijsachterstandenbeleid (OAB) en Nationaal Programma Onderwijs (NPO) 2021-2023
De overheid wil met het Nationaal Programma Onderwijs de gevolgen voor de ontwikkeling van leerlingen als gevolg van de corona maatregelen in het onderwijs verminderen. De scholen ontvangen hiervoor extra middelen. Ook de gemeente ontvangt een bijdrage gedurende twee schooljaren. Deze wordt toegevoegd aan de middelen voor het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid.
Bestuursrapportage 2 2021 gespecialiseerde jeugdhulp regio Noordoost Brabant
Het college heeft kennisgenomen van de bestuursrapportage 2 2021 gespecialiseerde jeugdhulp regio Noordoost Brabant.
Sluiting gemeentehuis
Op 11 november 2021 is het gemeentehuis gesloten vanaf 15.00 uur.
We zijn dan ook niet telefonisch bereikbaar.
Grote stukken plastic bij het restafval
Grote stukken plastic zoals worteldoek, landbouwplastic, afdekzeil en vijverfolie horen bij het restafval
Wat wel in de PMD-zak
Soms is het best lastig om te bepalen wat nu in de PMD-zak hoort.
Deze vier vragen helpen u een handje:
- Is het een verpakking?
- Is het leeg?
- Is het van plastic, blik of is het een drankkarton?
- Komt het uit de keuken of badkamer?
Als u vier keer ‘ja’ kunt zeggen, dan hoort het meestal in de PMD-zak.
Grote stukken plastic bij restafval
Grote stukken plastic horen bij het restafval. Denk bijvoorbeeld aan worteldoek, landbouwplastic, afdekzeil en vijverfolie. Vaak lijkt dit van plastic en wordt het zo genoemd, maar meestal bestaan deze stukken uit verschillende materialen. Doe deze bij het restafval.
U kunt de grote stukken plastic in de blauwe tariefzak doen en aan de straat zetten volgens de afvalkalender. U kunt het ook zelf brengen naar de milieustraten. Het tarief voor restafval wat niet in een tariefzak zit, is 15 euro per m³.
Gevonden en verloren voorwerpen t/m 27-10-2021
Verloren
- Alpaca kinderschoen, laarsje, van Donsje Amsterdam. Kleur beige met 2 oortjes eraan.
- Sleutelbos met 2 huissleutels, 1 elektrische autosleutel Kia
Gevonden
- Fietssleutel met blauw label met blanco kaartje
- Fietssleutel axa3p met sleutelhanger Book en poppetje
- Sleutelbos met 2 sleutels en sleutelhanger Barcelona en paardenhoofd
Gevonden en verloren voorwerpen kunnen bij de receptie in het gemeentehuis (en niet bij de politie) worden afgegeven en gemeld. Dit kan eventueel ook telefonisch, of via de website www.boekel.nl (formulieren).
Bent u een waardepapier zoals een paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs verloren, dan kunt u hiervan gelijktijdig aangifte doen op het gemeentehuis bij de aanvraag van een nieuw document.
U dient hiervoor wel een afspraak te maken. Dit kan telefonisch, aan de receptie van het gemeentehuis of via onze website.
Bent u zelf iets verloren, informeer dan bij de receptie van het gemeentehuis.
Gevonden (huis)dieren worden door Stichting HoKaZo te Uden opgevangen: telefoon: (06) 53 70 71 11. Deze stichting regelt de opvang en de registratie van gevonden en zoekgeraakte (huis)dieren uit Boekel.
Agenda voor de raadsvergadering van woensdag 10 november 2021 om 16.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis, Boekel
- Opening.
- Vaststellen van de agenda.
- Spreekrecht voor burgers.
- Trekking van het stemnummer.
- Raadsvoorstel tot vaststelling van de programmabegroting 2022, alsmede de meerjarenramingen 2023-2025.
- Sluiting.
Wilt u gebruik maken van het spreekrecht voor burgers?
Wilt u hiervan gebruik maken dan kunt u zich tot uiterlijk 24 uur voor de raadsvergadering aanmelden bij de griffier via anna.beelaertsvanblokland@boekel.nl of via telefoonnummer 06 21325182.
Wilt u stukken inzien?
Dan kunt u hiervoor terecht in de bibliotheek waar de voorstellen voor u ter inzage liggen. Verder kunt u op onze website www.boekel.nl alle voorstellen en ontwerpbesluiten raadplegen en eventueel uitprinten. U vindt deze stukken via Menu > vergaderingen ˃ geplande vergaderingen
Week van de Pleegzorg 2021: van 3 t/m 10 november
Van 3 t/m 10 november is de Week van de Pleegzorg. In deze actieweek wil Pleegzorg Nederland met alle lokale pleegzorgorganisaties, waaronder Stichting Oosterpoort voor de regio Noordoost-Brabant, aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders.
Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien
In totaal zetten ruim 17.000 pleeggezinnen zich in voor de opvang van zo’n 23.000 pleegkinderen (bron Pleegzorg Nederland, 2020). In de regio Noordoost-Brabant zijn er zo’n 400 pleeggezinnen die meer dan 550 pleegkinderen opvangen. Toch wachten er nog veel kinderen op pleegzorg. Er zijn meer pleegouders nodig om te zorgen dat voor ieder kind dat pleegzorg nodig heeft, er een passende plek is. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe pleeggezinnen. In deeltijd, kortdurend of voor langere tijd.
Maak kennis met pleegzorg in de buurt
Oosterpoort organiseert regelmatig voorlichtingsavonden. Dan vertellen we alles wat je moet weten over pleegzorg en wat je mag verwachten van onze organisatie. Ook is er een ervaren pleegouder aanwezig die over zijn/haar ervaringen vertelt. Het is vrijblijvend, kom gerust een keer luisteren en vragen stellen. Dan ontdek je snel genoeg of pleegzorg iets voor je is. De eerstvolgende voorlichtingsavond is op 9 november (Oss) en 11 november (Veghel). Aanmelden of het aanvragen van een informatiepakket kan via www.oosterpoort.org/pleegzorg.
Oosterpoort
Oosterpoort is een organisatie voor jeugdhulp. Veilig, gezond en kansrijk opgroeien, dat gunnen wij ieder kind. Hieraan bijdragen is onze belangrijkste opdracht. Wij zijn er voor jongeren en jongvolwassenen die vastlopen of dreigen vast te lopen en voor het gezin waarin zij opgroeien. Dit doen we niet alleen, maar samen met ouders en anderen die belangrijk zijn voor de jongere.
Publicatie vaststelling bestemmingsplan ‘Daandelendennen, Venhorst’
Besluit
De gemeenteraad van Boekel heeft in de raadsvergadering van 14 oktober 2021 besloten het bestemmingsplan ‘Daandelendennen, Venhorst’ gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het eerder in procedure gebrachte ontwerpbestemmingsplan.
Omschrijving bestemmingsplan
Het bestemmingsplan voorziet in de realisatie van drie woon-werkkavels met achterontsluiting en twee woonkavels.
Wijzigingen t.o.v. het ontwerpplan
Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen en de gehouden omgevingsdialogen is het ontwerpbestemmingsplan op de volgende punten aangepast:
Regels
- In artikel 3.2.2 onder a en 3.2.3 onder c wordt de minimale afstand van gebouwen tot de aan de Daandelendennen grenzende perceelsgrens vergroot van 5 meter naar 7 meter (westzijde) respectievelijk 6 meter (noordzijde).
- In artikel 3.2.2 onder b en 3.2.3 onder e wordt de minimale afstand tussen bedrijfswoningen en bedrijfsgebouwen gewijzigd van 5 meter naar 3 meter, naar aanleiding van de bovengenoemde wijziging.
- Er wordt een bestemming ‘Wonen’ toegevoegd aan de planregels.
- Er wordt een bestemming ‘Verkeer’ toegevoegd aan de planregels.
Verbeelding
- Het aanduidingsvlak ’bedrijfswoning’ is 2 meter verschoven ten gevolge van de bovengenoemde wijzigingen in de regels.
- Aan de west- en oostzijde van het plangebied is een groenbestemming gelegd.
- De twee percelen in de noordwesthoek krijgen de bestemming ‘Wonen’.
- De gronden aan de zuid- en (gedeeltelijk) oostzijde krijgen de bestemming ‘Verkeer’.
Toelichting
- De planbeschrijving en omgevingsonderzoeken zijn, waar relevant, aangepast op het gewijzigde plan voor maximaal 2 woningen, 3 woon-werkkavels en een ontsluiting aan de zuid- en (gedeeltelijk) oostzijde van het plangebied.
- De paragraaf ‘Verkeer en parkeren’ (paragraaf 4.3) is verduidelijkt.
- Er is alsnog een Aerius-berekening uitgevoerd. De rapportage is toegevoegd als bijlage 8 bij de toelichting. De paragraaf ‘Flora en fauna’ (paragraaf 4.9) is naar aanleiding hiervan aangevuld.
Ambtshalve wijzigingen
De volgende ambtshalve wijzigingen zijn doorgevoerd.
Regels en verbeelding
- De dubbelbestemming ‘Waarde – Archeologie’ is komen te vervallen vanwege de resultaten van het uitgevoerde proefsleuvenonderzoek.
Toelichting
- De resultaten van het uitgevoerde proefsleuvenonderzoek worden verwerkt in paragraaf 4.10 (‘Archeologie’). Deze rapportage is toegevoegd in bijlage 1 bij de toelichting.
Kostenverhaal
Aangezien het kostenverhaal anderszins is verzekerd middels een anterieure overeenkomst, is er geen exploitatieplan opgesteld.
Inzage
Het vaststellingsbesluit ligt met ingang van 4 november 2021 samen met de bijbehorende stukken gedurende zes weken ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis te Boekel tijdens openingstijden. Het plan is ook digitaal raadpleegbaar via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl (IDN: NL.IMRO.0755.BPHVENdaandelenden-VA01).
Beroep instellen
Gedurende de genoemde termijn kan tegen het besluit beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag.
Het besluit treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In dat geval treedt het besluit niet in werking tot op een dergelijk verzoek is beslist. Voor zowel het instellen van beroep als een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voor meer informatie over de hoogte kunt u contact opnemen met de griffier van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Ga je binnenkort een woning (ver-)bouwen? Houdt dan ook direct rekening met onze natuur!
Gemeente Boekel investeert in groene kwaliteit en creëert zo een woonomgeving die klaar is voor de toekomst. Door natuurinclusief te bouwen en ontwerpen werken we samen aan een gezond en aantrekkelijk dorp, welke voor alle gebruikers een prettige leefomgeving vormt.
Ook in woonwijk De Burgt heeft de gemeente Boekel de ambitie om zoveel mogelijk natuurinclusief te bouwen. Via deze kennissessie brengen wij u op de hoogte van de mogelijkheden om natuur te integreren in de bouw van uw woning en helpen we u om daarmee aan de slag te gaan.
Goed groen in de bebouwde kom zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht, vangt water op en biedt volop ruimte aan mens en dier. Door de leefomgeving natuurinclusief in te richten, vergroot je bovendien het woonplezier van mensen en dieren.
Meer weten over natuurinclusief bouwen?
Geef je dan op voor de kennissessie ‘Boekel bouwt natuurinclusief’, over gerichte oplossingen aan of rondom gebouwen, en laat je inspireren!
Programma:
- Welkom & introductie: natuurinclusief als nieuwe norm | Marius Tielemans, wethouder gemeente Boekel
- Aan de slag met de Toolbox natuurinclusief bouwen | Jip Louwe Kooijmans, Vogelbescherming Nederland & Eric Jansen, Zoogdiervereniging
- De Burgt, Peelrandzone als groene ader | Joris Gerrits, gemeente Boekel
- Natuurinclusieve woning: extra leefgenot! | Toine Driessen, Vogelwerkgroep Boekel
- Mogelijkheid tot vragen
- Pauze
- Rondleiding langs natuurinclusieve locaties in Boekel
- Afsluiting: ga zelf ook voor natuurinclusief!
Locatie: De Perekker, Mezenlaan 22, Boekel
Tijd: Dinsdag 23 november 2021 van 13.00-16.30 uur
Deelname is gratis
Aanmelden via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-boekel-bouwt-natuurinclusief-187594439017
Publicatie besluit tot wijziging van de APV boekel 2021
Op 14 oktober 2021 heeft de gemeenteraad van de gemeente Boekel het Besluit tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Boekel 2021 vastgesteld. Deze is op 27 oktober 2021 gepubliceerd op de website www.officielebekendmakingen.nl en is te lezen op de website lokaleregelgeving.overheid.nl. Indien u niet in de gelegenheid bent om de verordening digitaal in te zien en u wilt deze graag inzien dan kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente Boekel via het telefoonnummer 0492 – 326 800.
Publicatie verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Boekel 2021
Op 14 oktober 2021 heeft de gemeenteraad van de gemeente Boekel de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Boekel 2021 vastgesteld. Deze is op 28 oktober 2021 gepubliceerd op de website www.officielebekendmakingen.nl en is te lezen op de website lokaleregelgeving.overheid.nl. Indien u niet in de gelegenheid bent om de verordening digitaal in te zien en u wilt deze graag inzien dan kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente Boekel via het telefoonnummer 0492 – 326 800.
Publicatie besluit tot wijziging van de legesverordening 2021
Op 14 oktober 2021 heeft de gemeenteraad van de gemeente Boekel het Besluit tot wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2021 (Legesverordening 2021) vastgesteld. Deze is op 27 oktober 2021 gepubliceerd op de website www.officielebekendmakingen.nl en is te lezen op de website lokaleregelgeving.overheid.nl. Indien u niet in de gelegenheid bent om de verordening digitaal in te zien en u wilt deze graag inzien dan kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente Boekel via het telefoonnummer 0492 – 326 800.
Boekel onderzoekt samen met andere gemeenten mening jongeren over drugsgebruik
Vanaf oktober kunnen jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 27 jaar deelnemen aan de grote drugsmonitor www.trippenofskippen.nl. Dit onderzoek is een initiatief van het regioproject ‘Drugs, wat doet het met jou?’, een samenwerkingsverband van gemeente Boekel en 36 andere gemeenten in Oost-Brabant, de beide GGD-en en Novadic-Kentron. Met dit onderzoek wordt de mening en de norm van jongeren over (drugs)gebruik onderzocht.
Drugs en drugsgebruik lijken steeds meer verankerd te raken in onze samenleving. Uit de onlangs gehouden GGD Gezondheidsmonitor gaf 70% van de jongvolwassenen aan het gebruik van softdrugs normaal te vinden. Wat is hier de reden van? En gebruiken jongeren daardoor ook meer drugs? Heeft de norm van jongeren over drugs een relatie met de plek waar de drugs wordt gebruik? Het zijn allemaal vragen waar we met het onderzoek antwoord op willen krijgen.
Uniek onderzoek
De resultaten van het onderzoek worden in het begin van het nieuwe jaar bekend gemaakt en worden gebruikt voor de uitvoering van preventieactiviteiten. Omdat er nog weinig onderzoek is gedaan naar de norm over drugs in relatie tot gedrag en setting van gebruik, wordt dit onderzoek volledig ondersteund door het ministerie van VWS en gezien als een proeftuin voor een landelijke aanpak.
Meedoen
Om jongeren en jongvolwassen in de leeftijd van 16 tot en met 27 jaar uit te nodigen voor het onderzoek worden de komende tijd door het regioproject en onze gemeente verschillende communicatieacties Skippen of Trippen? op touw gezet. Jongeren die deelnemen aan de vragenlijst op www.trippenofskippen.nl maken kans op vette trips. Deelname kost ongeveer 10 minuten.
Regioproject Drugs
Het regioproject ‘Drugs, wat doet het met jou’ is een samenwerkingsverband tussen 37 gemeenten in Oost-Brabant, de beide GGD-en in dit gebied (GGD Brabant-Zuidoost en GGD Hart voor Brabant) en Novadic-Kentron. Deze laatste drie partijen voeren ook de drugsmonitor uit. Doel van het project is om drugs en drugsgebruik te denormaliseren. Hiervoor richt het project zich op drie pijlers: onderzoek, communicatie (de campagne Skip die Trip) en een regionale afstemming van beleid op bijvoorbeeld het gebied van preventie en gezondheid en veiligheid.
Kennisgeving beschikking
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Reguliere voorbereidingsprocedure
(Artikel 3.9 Wabo)
Vergunde balieomgevingsvergunningen
(datum ontvangst en datum besluit zijn hetzelfde)
Burgemeester en wethouders van Gemeente Boekel maken bekend dat zij de volgende balieomgevingsvergunning(en) hebben verleend:
Activiteit: bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: Bouwen van een halfvrijstaand woonhuis
Locatie: Breukzone 38, Boekel
Verzenddatum: 27 oktober 2021
Activiteit: bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: Bouwen van een halfvrijstaand woonhuis
Locatie: Wingtapper 22, Venhorst
Verzenddatum: 25 oktober 2021
Activiteit: bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: Bouwen van een halfvrijstaand woonhuis
Locatie: Wingtapper 24, Venhorst
Verzenddatum: 25 oktober 2021
Vergunningen inzien
Wilt u vergunningen inzien? Gelieve hiervoor contact met ons op te nemen, zodat wij u de stukken per mail kunnen toesturen. Mocht u geen gelegenheid hebben om de stukken digitaal te bekijken, dan kunt u uiteraard een afspraak maken om deze in het gemeentehuis in te zien.
Tegen dit besluit kunt u binnen 6 weken na verzenddatum van het besluit bezwaar maken.
U kunt dan een brief sturen naar burgemeester en wethouders, Postbus 99, 5427 ZH Boekel. De brief moet door u ondertekend zijn. In de brief moet in elk geval de datum, uw naam, adres, telefoonnummer en emailadres vermeld staan. Ook moet u in de brief schrijven tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom u bezwaar maakt.
Ondanks uw brief (het bezwaarschrift) mag het besluit waartegen u bezwaar maakt wel worden uitgevoerd. Als u dat niet wilt dan moet u niet alleen een brief sturen naar burgemeester en wethouders, maar ook een naar de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. In die brief moet u dan vragen of het besluit waartegen u bezwaar maakt niet uitgevoerd wordt (verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen). Hiervoor moet u wel griffierechten betalen.
Kennisgeving beschikking
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Uitgebreide voorbereidingsprocedure
(Artikel 3:11 Wabo en 3:41/3:44 Awb)
Burgemeester en wethouders van Gemeente Boekel maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vergunning hebben verleend:
Activiteit: het bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: het veranderen van een varkenshouderij en het bouwen van een varkensstal
Locatie: Langstraat 15a, Venhorst
Activiteit: het veranderen, of het veranderen van de werking, en het in werking hebben van een inrichting
Onderwerp: het veranderen van een varkenshouderij en het bouwen van een varkensstal
Locatie: Langstraat 15a, Venhorst
De aanvraag, de beschikking en de bijbehorende stukken kunnen met ingang van woensdag
3 november 2021 gedurende zes weken worden ingezien. Gelieve hiervoor contact met ons op te nemen, zodat wij u de stukken per mail kunnen toesturen. Mocht u hiervoor geen gelegenheid hebben, dan kunt u uiteraard een afspraak maken om deze in het gemeentehuis in te zien.
De beschikking is ten opzichte van de ontwerp beschikking niet gewijzigd.
Tegen de beschikking kan beroep worden ingesteld door:
- Degenen die zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerp beschikking.
- De adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid advies uit te brengen over de ontwerp beschikking.
- Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen de ontwerp beschikking.
De beschikking wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht tenzij gedurende die termijn beroep is ingesteld en een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan. De beschikking wordt niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist.
Het beroepsschrift moet in tweevoud worden ingediend bij de Sector Bestuursrechtspraak van de Rechtbank ’s-Hertogenbosch, postbus 90125, 5200 MA, ’s-Hertogenbosch.
Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de rechtbank in ’s-Hertogenbosch, Postbus 90125, 5200 MA, ’s-Hertogenbosch.
De beroepstermijn loopt van 3 november 2021 tot en met 15 december 2021
Boekel, 3 november 2021,
Burgemeester en wethouders van Boekel.
Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning reguliere voorbereidingsprocedure (Artikel 3.8 Wabo)
Burgemeester en wethouders van gemeente Boekel maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen:
Activiteit: Inrichting of mijnbouwwerk oprichten of veranderen (milieu)
Onderwerp: Verandering van het aantal dieren dat gehuisvest wordt
Locatie: Langstraat 4 en 4a, Venhorst
Datum ontvangst: 21 oktober 2021
Activiteit: handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening
Onderwerp: het realiseren van een erker
Locatie: Voskuilen K01, Venhorst
Datum ontvangst: 21 oktober 2021
Activiteit: bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: plaatsen van een hek over de weg
Locatie: Kiesbeemd 5, Boekel
Datum ontvangst: 19 oktober 2021
Activiteit: Bouwen van een bouwwerk
Onderwerp: wijzigen van de varkensstal
Locatie: Elzen 10a, Boekel
Datum ontvangst: 25 oktober 2021
Activiteit: Inrichting of mijnbouwwerk oprichten of veranderen (Milieu)
Onderwerp: wijzigen van de varkensstal
Locatie: Elzen 10a, Boekel
Datum ontvangst: 25 oktober 2021
Activiteit: Kappen
Onderwerp: Het kappen van een boom bij Koesmacht onder de hoogspanningsleiding
Locatie: K 147, Boekel
Datum ontvangst: 26 oktober 2021
De hier genoemde aanvragen volgen de reguliere procedure. Aanvragen die de uitgebreide procedure volgen worden pas gepubliceerd als het ontwerpbesluit ter inzage ligt.