We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Hoe komen appels en peren aan de boom!

woensdag 17 mei 2017 door

Hoe komen appels en peren aan de boom!

Woensdagmiddag was de tweede workshop in het kader van Keukenbazen dat later in het jaar in Boekel wordt georganiseerd. Deze keer werd hoeve de Heivelden bezocht.  

Toon en Geiske Wassenberg-de Vries hebben daar biologisch geteeld fruit. Didi, Anouk, Carmen en Sietse werden door de heer en mevrouw Wassenberg met hun moeders onthaald met een glas appelsap. Geperst van producten uit een vorige pluk. Daarna introduceerde zij het bedrijf en vertelde dat er 28 soorten appels worden geteeld. In 2003 besloten Toon en Geiske Wassenberg om Hoeve de Heivelden stapsgewijs te gaan ombouwen tot een nieuw bedrijf, met meer aandacht voor milieu en biodiversiteit. In het voorjaar van 2013 werden ca 5600 boompjes  geplant.  n 2014 werden nog 900 kersenbomen geplant. Eind 2014 worden de boompjes geplant die de vorst slachtoffers moeten vervangen. In 2015 staan er ca 7500 bomen in de boomgaard. Voornamelijk appels, daarnaast peren, kersen, pruimen, perziken en abrikozen.

Uitleg werkbijen

Een rondleiding door de boomgaard bracht de kinderen naar de bijenkasten en de bloesem aan de appelbomen. Geiske en Toon vertelde alles was de meisjes wilde weten maar hoorde ook wel dat die hun huiswerk weer goed hadden gemaakt.  Om dat de appel de komende maanden nog aan de boom moeten komen mochten Didi, Carmen, Anouk en Sietse een boom uit kiezen hiun naam erop plaatsen en kregen te horen dat ze in september welkom zijn om te komen kijken hoeveel appels er aan de boom zijn gegroeid. Die uitdaging gingen ze graag aan. Bij het insecten hotel werd nog gekeken of er al kamers bezet waren waarna de middag met een glas appelsap werd afgesloten. Wij zeggen wordt vervolgt.