Last van duizeligheid?
maandag 30 augustus 2021 door Redactie inBoekel
Mogelijk heb je positieduizeligheid (BPPD). Wat is BPPD dan? Vraag je jezelf misschien af.
Bij BPPD krijg je een aanval van draaiduizeligheid wanneer je hoofd snel van houding verandert, bijvoorbeeld bij omdraaien in bed, bukken, omhoogkijken of achteromkijken.
Zo’n BPPD aanval heeft enkele specifieke kenmerken.
- De duizeligheid duurt maximaal 1 minuut.
- Het kan lijken alsof alles om je heen beweegt.
- Tijdens een aanval kan je misselijk zijn en moeten overgeven.
- Bij langzame bewegingen van uw hoofd wordt je meestal niet duizelig.
Hoe ontstaat BPPD dan? BPPD komt vanuit je evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 cirkelvormige buisjes in je binnenoor. Daarin beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die jij maakt. Waarschijnlijk ontstaat BPPD als er kleine kalkkristallen in die vloeistof komen die eigenlijk elders in het evenwichtsorgaan thuishoren. De reden waarom dit gebeurt is niet altijd duidelijk.
Het algemene advies bij draaiduizeligheid is: probeer gewoon door te gaan met je dagelijkse dingen. Ben je erg duizelig? Wacht dan even tot je minder duizelig bent en ga dan weer door met wat je aan het doen was. Bedenk wel dat je bij autorijden of fietsen bewegingen maakt waardoor je ineens duizelig kan worden. Bijvoorbeeld achterom kijken. Pas hier dus mee op.
Wanneer het niet wil herstellen of de klacht te hevig is dan kunt naar de huisarts of fysiotherapeut gaan. Deze kan de zogenaamde Epley-beweging met je doen. Dit zorgt ervoor dat het gruis zich verplaatst: vanuit het buisje naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan. Wanneer dat lukt wordt je minder duizelig. Vaak is een behandeling voldoende. Bij meer dan de helft van de mensen met BPPD helpt deze behandeling. Let op het kan zijn dat je tijdens of direct na de behandeling misselijk wordt of zelfs moet overgeven.
Is de duizeligheid niet meteen weg? Of komen de aanvallen terug? Dan kunt u de Epley-beweging na 1 week nog 1 keer samen met uw fysiotherapeut of huisarts doen.
Een periode met aanvallen van BPPD gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over. Ook zonder de Epley-beweging.
Heb je na 4 weken toch nog klachten? Bespreek het dan met uw huisarts. Soms is dan verder onderzoek nodig.
Voor meer informatie of om een afspraak in Boekel of Venhorst te maken neem dan contact op via: wilco@fysioboekel.nl of 0492-323156