We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Lezing ‘Boekel buurtschappendorp’

dinsdag 16 juli 2019 door

Lezing ‘Boekel buurtschappendorp’

Op vrijdag 26 juli organiseert Bibliotheek De Lage Beemden in samenwerking met Heemkundekring Sint Achten Op Boeckel een bijeenkomst voor senioren.

Jef Verhoeven van de Heemkundekring vertelt over de bestaande en verdwenen historische buurtschappen van Boekel. Op topografische kaarten van honderd jaar geleden is te zien dat Boekel een klein centrum was met twee verharde wegen. Met verspreid daaromheen een aantal geïsoleerde plukjes woningen waarvan de geschiedenis soms meer dan 700 jaar terug gaat. Op een luchtfoto uit de jaren 50 van de vorige eeuw is dit patroon ook nog herkenbaar. Kort daarna begonnen de grote uitbreidingen en veranderingen. Met behulp van historische kaarten en oude foto’s vertelt Jef Verhoeven over een aantal buurtschappen. Over het ontstaan ervan en over de rol van de omstandigheden ter plaatse. Wat is de betekenis van de namen? Welke buurtschappen zijn verdwenen of opgeslokt door woonwijken en bedrijventerreinen? Jef vertelt wat er nog over is van de buurtschappen van vroeger. De herkenbaarheid is soms nog verrassend aanwezig. In andere gevallen is er niets meer terug te vinden. De bijeenkomst is bedoeld voor senioren uit Boekel en Venhorst, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Vrijdag 26 juli van 10.30 tot 11.30 uur in het Sint-Jangebouw in Boekel. De toegang is gratis, inclusief koffie/thee.