We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Lezing ‘Iconen van de Wijst’ bij de Perekker

vrijdag 15 oktober 2021 door

Lezing ‘Iconen van de Wijst’ bij de Perekker

Dinsdag 19 oktober geeft ecoloog Nico Ettema een lezing over iconen van de wijst. Wijst is een bijzonder natuurverschijnsel wat kan optreden bij een geologische breuk. Je vindt het vooral bij de peelrandbreuk in Noordoost-Brabant.

Ecoloog Nico Ettema weet alles over dit verschijnsel en kan je er alles over vertellen. Je leert het allemaal bij de lezing “Iconen van de wijst” op 19 oktober van 20 uur tot 22 uur bij de Perekker. Meld je snel aan, want er is plek voor maar 30 personen. Aanmelden verloopt via Stichting d’n Eik door een email te sturen naar: stichtingdneik@gmail.com

Het gehele programma van Geopark Peelhorst en Maasvallei is hier te vinden.

Geopark Peelhorst en Maasvallei in opdracht beoogt het herstel van wijstgronden te bevorderen in Brabant en Limburg. Wijstgronden ontstaan, doordat breuken in de bodem slecht doorlatend zijn. Het gevolg is dat de grond boven de breuk nat wordt en de lager gelegen grond onder de breuk droog. Om breuken meer herkenbaar te maken is ecoloog Nico Ettema gevraagd om een boekje te maken over wijst iconen. Dit kunnen verschijnselen in het landschap zijn zoals bruin water en een terreintrede, maar ook planten en dieren, die karakteristiek zijn voor wijstgebieden. In het eerste deel van de lezing worden deze wijst iconen getoond. Na de pauze worden beelden getoond van de bezochte wijstgebieden in Brabant en Limburg. Samen met Theo van de Mortel (geograaf) en Anton Sijbers (bioloog) zijn de gebieden onderzocht, die door Witteveen en Bos in hun rapport zijn aangemerkt als wijstgebieden.