We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Mirte van Mensvoort pakt Nederlandse voltige-titel met overmacht

maandag 6 mei 2019 door

Mirte van Mensvoort pakt Nederlandse voltige-titel met overmacht

De maanden gaan snel voorbij, maar elke periode kent wel een markant moment voor Mirte van Mensvoort. In maart mocht ze samen met haar wedstrijdpartner Nynke een demonstratie verzorgen op de goedbezochte sponsormiddag van de Rutger van Herpenruiters.

In april behaalden ze samen een keurige zesde plaats tijdens een sterk bezette internationale wedstrijd in het Franse Saumur. Daarmee waren ze ook nog eens de best presterende Nederlandse combinatie. Het eerste weekend van mei traden ze aan op de Hippiade te Ermelo, het Nederlands kampioenschap in de paardensport, waarvoor zij zich al eerder kwalificeerden. Niet op de discipline springen, waarvan u Mirte inmiddels ongetwijfeld kent, maar op het onderdeel voltige. Het kenmerkt zich door acrobatische hoogstandjes, niet alleen met je partner, maar ook nog eens op een welbekend edel dier. Mirte vormt samen met Nynke en hun paard Wim (zie foto) een inmiddels goed op elkaar ingespeeld trio, dat onder de vlag van de vereniging de Wittegheit uit Odiliapeel sprankelende prestaties aan elkaar rijgt. Wim kennen we inmiddels als de stabiele factor, die onverstoorbaar zijn rondjes in de piste draait, terwijl de dames op en af springen waarbij ze in de tussentijd de meest hoogstaande gymnastische oefeningen ten toon spreiden. Alvorens deze kür – meestal tot tweemaal toe – mag worden getoond aan de deskundige jury, dienen er eerst een aantal verplichte oefeningen te worden uitgevoerd door de beide leden van het duo afzonderlijk. Tezamen met de beoordeling van de vormvrije kür wordt er zo een totaalscore behaald, die de eindklassering bepaalt. Verspreid over twee dagen moesten de twee middelbare scholieren dus vol aan de bak, om te kijken of ze wellicht een nationale titel aan hun erelijst zouden kunnen toevoegen. De zaterdag begon hoopvol, met solide punten voor de verplichte oefeningen en een foutloze kür, waardoor ze aan het einde van de dag tot hun groter vreugde de eerste plaats bezetten. Dan zou je natuurlijk gelijk het liefste gelijk de tweede proef er achteraan doen, maar dat laten de reglementen niet toe. Een verplichte nachtrust viel hen ten deel, maar je hoeft geen slaapdeskundige te zijn om te kunnen voorspellen dat er van een rustige nacht geen sprake zou zijn. Met kriebels in je buik doe je, zeker voor je gevoel, geen oog dicht en het was voor de meegereisde fans en familie dan ook een groot vraagteken hoe ze die zondag zouden presteren. Nou dat viel dus alles mee, want Nynke en Mirte toverde zondag in alle vroegte opnieuw een onberispelijke kür op muziek tevoorschijn. Niet lang daarna kwam het bevrijdende nieuws dat ze de Nederlandse titel mee naar huis mochten nemen. De nationale driekleur, die vanwege Bevrijdingsdag vele huizen sieren, is dus wellicht mede een beetje voor hen.

Ook voor de springequipe van de Rutger van Herpenruiters was het een feestelijk weekend. Op vrijdag zorgden de spring-drieling van Van Erp voor een sprankelende ouverture. In de B-klasse komen Isabeau en Britt elkaar traditiegetrouw tegen. Dat ze over de juiste genen voor deze discipline beschikt weten we al langer, maar Britt voegde daar deze keer nog een extra dimensie aan toe. Met de zelf opgeleide merrie Jelsamein bleef ze tijdens haar eerste optreden tot twee keer toe foutloos. Aan de hand van de beoordeling voor de rijstijl belandde de debuterende combinatie op een fraaie vierde plaats. Dat ervaring goud waard is, bewees Isabeau, want met Pearl JB, waar ze al langer successen mee behaalde, veroverde ze de eerste plaats en daarmee natuurlijk de eerste plaats in het tussenklassement voor de afvaardiging naar de Regiokampioenschappen. Die prestatie was ook weggelegd voor Fleur van Erp, die in de hoogste klasse (ZZ) uitkomt met Eyewish. In haar race naar het goud versloeg ze onder meer haar neef Jarno, die met twee paarden in die klasse uitkwam. Of de verjaardagsfeestjes in de familie er gezelliger op worden, valt nog te bezien, maar voor de ambitieuze Fleur, is de eerste klap in ieder geval een daalder waard. Een dag later maakte ook Sharon van der Velden haar opwachting in Oss, toen de pony’s aan de beurt waren om hun springkunsten te vertonen. Dat liep ook deze keer soepeltjes. Waar normaal gesproken de amazone de pony corrigeert als er iets fout dreigt te gaan, waren die dag de rollen eens omgedraaid. Edylia nam het initiatief als ze eens wat moeilijk voor een hindernis uitkwamen. Met alle kracht zet ze zich dan af en zorgt ervoor dat de combinatie alsnog samen de barrière neemt. Nu deed de pony dat ook niet voor niets want de beloning voor haar was een zak muësli en Sharon ongetwijfeld blij met een rozet en de eerste prijs bij de D-pony’s. Tenslotte kon de dressuurequipe natuurlijk ook niet achterblijven, want in de voorbereiding op de eerste dressuurselecties voor pony’s en paarden komend weekend in Uden, moest er nog even flink geoefend worden. Indy van den Broek kwam maar liefst met twee pony’s aan de start. De meer ervaren Winnetou bezorgde haar in de klasse L1 een vierde plaats en één promotiepunt, terwijl de debuterende Anjerhoef all-in-one onmiddellijk liet blijken de concurrentiestrijd graag aan te willen gaan en met een score van 208,5 direct twee promotiepunten en een tweede plaats kon laten bijschrijven. Anne van Lent bezorgde zichzelf en de vereniging de zoveelste overwinning van het weekend, in de B-klasse.