We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Mohammed Jubaru behaalt diploma Msc voor Duurzame Energie

maandag 13 november 2023 door

Mohammed Jubaru behaalt diploma Msc voor Duurzame Energie

Mohammed Jubaru behaalde afgelopen maand het diploma Master of Science in Sustainable Energy (Duurzame Energie) aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen(HAN). Hij kwam twee jaar geleden als statushouder naar Boekel en woont in de Bernardstraat.

Soedan Mohammed Jubaru (30) komt uit Omdurman, een voorstad van Khartoum in Soedan. Hij is daar opgegroeid en heeft er zijn schoolopleiding gevolgd. Mohammed heeft de studie Werktuigbouw aan de universiteit van Khartoum gedaan. Om in Soedan na je studie werk te vinden is het vooral belangrijk dat je goede connecties hebt en wat je afkomst is. Soedan heeft jarenlang geleefd onder dictator Bashir.

In 2019 is deze verdreven en vervangen door een gecombineerd burger- en militair regiem, maar het leger bleef de dienst uitmaken. Het is nu nog steeds onrustig in het land. Na het wisselen van het regiem in 2019 raakte Mohammed in juni 2020 gedwongen betrokken bij ‘n opstandige actie. Daarmee kwam hij in de problemen. Een familielid zorgde er voor dat Mohammed het land kon ontvluchten naar Nederland. De politie heeft hem daar na enige ondervraging laten overbrengen naar het AZC in Ter Apel. Hij was veilig. Als vluchteling word je in Nederland heen en weer geschoven van AZC naar AZC. Begin 2021 werd het duidelijk dat de gemeente Boekel een woning voor hem beschikbaar had. Op 19 februari 2021 kwam hij in Boekel wonen.

In Boekel
In Boekel kon hij zich weer helemaal op zijn toekomst gaan oriënteren. Vluchtelingenwerk Boekel heeft hem geholpen bij de inrichting van zijn huis. Meijerijstad hielp hem bij het zoeken van de juiste inburgeringscursus, een lening van DUO en het zoeken van een vervolgopleiding.

Hij ging het afgelopen jaar twee dagen in de week naar Eindhoven voor een cursus Nederlandse taal. In september 2021 begon hij aan zijn studie aan de HAN Hogeschool in Arnhem. Hij volgde een Engelstalige masterclass Duurzame Energie. Drie dagen in de week met de bus en trein naar Arnhem en terug. Bij deze studie moet je denken aan de toepassing van zonne-energie systemen, warmtepompen, windenergie en het gebruik van waterstof. Hij heeft alle tentamens met uitmuntende cijfers gehaald. Ter afronding van zijn studie heeft hij het afgelopen jaar stage gelopen bij Hyster in Nijmegen, een Amerikaans bedrijf dat heftrucks ontwerpt en produceert. Hij heeft daar onderzoek gedaan en een scriptie geschreven naar het optimale gebruik van brandstof voor de aandrijving van heftrucks, in het bijzonder voor het zware segment dat in de havens worden gebruikt.

Door zonnepanelen op de cabines van de heftruck te monteren kan de airco in de cabine bij stilstand werken zonder dat de dieselmotor hoeft te draaien en brandstof verbruikt. Een airco is in warme landen namelijk een must.

Naast zijn studie heeft hij altijd gewerkt. Hij was zes dagen per week in touw. Met zijn diploma op zak gaat hij nu op zoek naar werk in de richting waarin hij heeft gestudeerd.

Piet van den Broek