We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Motie op verbod ballonnen oplaten aangenomen

donderdag 4 april 2019 door

Motie op verbod ballonnen oplaten aangenomen

Op donderdag 4 april is er een motie aangenomen voor een verbod in het oplaten van ballonnen in Gemeente Boekel. Deze motie is ingediend door DOP en gesteund door de fractie CDA.

De partijen VVD en GBV hebben aangegeven dat bij een verbod ook handhaven hoort. GBV had graag gezien dat er eerst over alternatieven wordt nagedacht voordat er een verbod komt.

Jaarlijkse wordt in de gemeente op verscheidene momenten ballonnen opgelaten, zoals bij Koningsdag en de opening van de kermis in Boekel en Venhorst. Deze ballonnen, vaak gemaakt van (synthetisch) rubber, latex of plastic komen na het oplaten weer na beneden, in de vorm van zwerfvuil, wat het milieu en de omgeving vervuilt en verontreinigt.

Er zijn ook ‘biologisch afbreekbare’ ballonnen, gemaakt van natuurrubber, echter blijkt dat deze niet of nauwelijks afbreken in de natuur en bijbehorende onderdelen als linten en ventieltjes hoe dan ook niet afbreken in de natuur. Wilde dieren en landbouwdieren die in aanraking komen met deze ballonnen (ook ‘biologisch afbreekbare’) verwarren dit met voedsel, met verstikking, verstrikking en/of verhongering tot gevolg.

Er zijn op dit moment verschillende alternatieven voor het oplaten van ballonnen, zoals het niet laten vullen met helium of het sierlijke effect van ballonnen creëren door serpentines, rijst, bloemen en/of niet op te laten lampionnen.