Nieuwe Boekelnaren: Amer en Khloud
maandag 15 februari 2021 door Redactie inBoekel
Amer Edris en Khloud Harkal wonen sinds najaar 2018 aan de Julianastraat in Boekel. Zij zijn ‘statushouder’, wat inhoudt dat zij een erkende verblijfsstatus als vluchteling in Nederland hebben.
Wat is hun achtergrond, hoe zijn zij hier gekomen en wat zijn hun toekomstdromen?
Amer (31) en Khloud (22) komen beiden uit Muadamiyat-al-Sham, een plaats in Syrië met ongeveer 52.000 inwoners die 15 km ten zuidwesten van de hoofdstad Damascus ligt en niet ver van de Libanese grens.
Amer komt uit een gezin met vier kinderen. Amer studeerde rechten aan de universiteit van Damascus totdat tijdens de burgeroorlog Muadamiyat in 2012 werd gebombardeerd. Heen en weer reizen naar Damascus was niet meer mogelijk. Hij moest toen stoppen met zijn studie. Omdat hun huis niet meer bewoonbaar was verhuisde het gezin naar een andere stad in de buurt van Damascus, Qudssaya. In 2014 is Amer via Beiroet naar Istanbul gevlogen en heeft daar twee en een half jaar gewoond en gewerkt. In 2017 is hij begonnen aan zijn reis naar Europa. Hij is de rivier die Turkije en Griekenland van elkaar scheidt overgestoken en met de bus naar Athene gegaan. Vervolgens is hij met het vliegtuig naar Bratislava gegaan. Met een flixbus is hij doorgereisd naar een vriend in Amsterdam. Per trein ging de reis verder naar het AZC in Ter Apel, waar hij asiel heeft aangevraagd. Na een aantal verhuizingen binnen Nederland kreeg hij in het najaar als statushouder een appartement toegewezen door de gemeente Boekel. Iedere gemeente in Nederland heeft de verplichting een aantal statushouders te huisvesten. De gemeente Boekel doet dat samen met Peelrandwonen.
Khloud woonde ook in Muadamiyat-al-Sham. Zij heeft nog drie broers, die allen uit Syrië vertrokken zijn. Toen het in 2012 te gevaarlijk werd in Muadamiyat is het gehele gezin verhuisd naar Srayra in Libanon. In Libanon heeft het gezin drie jaar gewoond. Zij heeft in Srayra slechts een jaar naar school kunnen gaan. In 2015 is het gezin naar Istanbul verhuisd. Ze heeft daar twee en een half jaar gewoond, waarvan ze een jaar naar een school voor Syrische vluchtelingen is gegaan. In 2017 is haar vader naar Nederland kunnen gaan en heeft daar asiel gekregen. Een jaar later is het gezin ten dele herenigd. Een broer woont namelijk in Frankrijk en een broer in Duitsland. Via Ter Apel kwam het overige gezin in een AZC in Sint Annaparochie. Als statushouder kregen ze later een woning in Hoogkarspel in Noord-Holland. Khloud heeft ook nog in Hoogkarspel gewoond en is van daaruit naar Boekel verhuisd en is bij Amer gaan wonen.
Amer en Khloud hebben elkaar in Istanbul leren kennen. In april 2019 zijn ze in het gemeentehuis van Boekel getrouwd, ze wonen nu al twee jaar in Boekel. Zij hebben inmiddels een dochter Zeina van acht maanden oud. Vluchtelingenwerk Boekel heeft hen geholpen met de inrichting van het appartement en begeleidt hen ook als er vragen zijn over woonsituaties, verzekeringen en gezondheidszorg. Sinds februari 2019 volgen zij een inburgeringscursus bij Vluchtelingenwerk Uden. Dat verloopt voorspoedig. Bij een inburgeringscursus hoort ook een taalstageplek. Maar na ruim twee jaren is het voor de begeleidende instanties nog niet gelukt voor hen een plek te vinden. Bij de inburgeringscursus hoort ook het onderdeel ‘Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt’, die ze in Eindhoven hebben gevolgd.
Gelukkig is er sinds enige tijd in Nia Domo het Taalcafé dat door de bibliotheek en vluchtelingenwerk Boekel is opgestart. Ieder die er behoefte aan heeft om de spreekvaardigheid van de Nederlandse taal te verbeteren kan hier een uur in de week naar toe gaan. Helaas is het TaalCafé door de coronamaatregelen op dit moment gesloten. Verder hebben Amer en Khloud een taalmaatje, die hen helpt bij de taal.
Contacten met andere inwoners van het ’gastvrije en actieve’ Boekel hebben Amer en Khloud helaas nog weinig. Dat is jammer. Een ander punt van zorg was dat zij een jaar lang niet bij een huisarts terecht konden. Dat probleem is sinds kort opgelost nu een huisartsenpraktijk in Uden-Zuid ook Boekelse patiënten opneemt.
Amer en Khloud vinden Boekel een mooi dorp met vriendelijke mensen, maar zonder auto zijn de afstanden naar andere plaatsen voor bezoek aan familie en vrienden groot. Voor bezoek aan de moskee voor het vrijdaggebed gaan ze naar Eindhoven.
Wat zijn hun toekomstdromen?
Amer zou het liefst zijn studie in juridische richting weer oppakken, maar dat vereist een grondige kennis van de Nederlandse taal en daar werkt hij hard aan. Khloud wil te zijner tijd graag in de gezondheidszorg werken. Intussen hebben zij ook hun hobby’s: Amer doet graag aan fitness en Khloud breit en wandelt graag.
Komt u ze ooit in het dorp tegen, maak gerust een praatje met ze. Ze stellen dat zeker op prijs, en passant oefenen daarmee hun Nederlands.
Piet van den Broek