Nieuwe Boekelnaren: Sunitha Fernando en Michel de Man
maandag 1 februari 2021 door Redactie inBoekel

Sunitha Fernando (45) is vijf jaar geleden met haar man Michel de Man (56) en hun drie kinderen Céline (20), Charlotte (18) en Janeau (14) in Boekel komen wonen. De reeks artikelen die ik schrijf gaat vooral over Boekelse inwoners die uit een ander land hierheen zijn gekomen. In dit verhaal vooral over Sunitha.
Dit is een ingezonden artikel van Piet van den Broek.
Sunitha is in Sri Lanka geboren en opgegroeid. Allereerst iets over Sri Lanka. De republiek Sri Lanka, het vroegere Ceylon, is een eilandstaat in de Indische Oceaan ten zuidoosten van India. Het land is zo groot als Nederland en België samen en telt 22 miljoen inwoners. Het land heeft enkele eeuwen onder bewind van eerst Portugal en daarna Nederland gestaan en is later door de Engelsen overgenomen. Nederlandse kolonisten hebben hun sporen achtergelaten. Ze hebben infrastructuur aangelegd, waterwegen, forten gebouwd. In 1948 is Sri Lanka zelfstandig geworden. Het land produceert thee, kruiden, koffie, rubber kaneel en exporteert deze producten, maar heeft ook een moderne industriële economie. Er zijn verschillende religies. Het boeddhisme overweegt, daarnaast is een deel van de bevolking hindoeïstisch en islamitisch. Het christendom is in de minderheid. Sunitha is katholiek.
Er zijn drie officiële landstalen: Engels, Singalees en Tamil. De moedertaal van Sunitha is Singalees. Negombo. Sunitha is geboren in Negombo, een stad aan de westkust van het eiland, 40 km ten noorden van Colombo. Het is een middelgrote stad met 125.000 inwoners. Sunitha woonde daar dicht aan zee. Aan de kust zijn prachtige stranden. Haar vader was visser. Hij viste ‘s-nachts op zee en bracht zijn vangst ’s-morgens naar de vismarkt. Sunitha groeide op in een gezin met één broer en vier zussen. Na de basisschool en de middelbare school heeft zij twee jaar een cursus gevolgd voor Beauty Culture. In haar werk had zij vooral te maken het opmaken en aankleden van de bruid bij trouwerijen en het aankleden van de feestgelegenheid met bloemen. De bruid draagt een sari, een kleurrijk gewaad van wel zes meter lang dat om de bruid wordt gewikkeld met veel plooien daarin. Trouwerijen worden in Sri Lanka zeer uitvoerig en met veel gasten gevierd. Er zijn enkele opvallende verschillen tussen de Sri Lankaanse cultuur en de Nederlandse cultuur: in Sri Lanka gebruiken ze drie warme maaltijden op een dag, rijst met veel groenten en aan zee veel vis. Het eten wordt stevig gekruid. Vlees wordt meestal maar een keer per week gegeten.
De nationale sport is cricket. Een sport die zij van de Engelsen hebben overgehouden. Het wordt alleen door jongens en mannen gespeeld. Meisjes doen meer aan andere balsporten, zoals korfbal, basketbal en netbal. Het land kent een aangenaam klimaat met constant hoge temperaturen. Omdat Sri Lanka dicht bij de evenaar ligt zijn de dag en nacht het hele jaar door ongeveer even lang. Dit wil zeggen dat het om zes uur ’s-avonds heel snel donker wordt. Voor Sunitha en haar zussen betekende dat zij dan niet meer buiten kwamen, hooguit onder begeleiding van hun ouders.
Naar Nederland.
Hoe is Sunitha in Nederland terecht gekomen? Haar broer hielp een Nederlandse toerist die in Negombo op vakantie was om de lekke band van zijn fiets te repareren. Deze man waardeerde dat zo dat hij haar broer graag vooruit wilde helpen bij zijn schoolopleiding. Hij is 35 jaar geleden naar Nederland gekomen en heeft hier een studie gevolgd, is hier blijven wonen en werkt nu in de metaalbewerking. Ook enkele zussen zijn naar Nederland gekomen en gebleven. Bij een vakantie in Nederland leerde Sunitha via een van haar zussen haar man Michel kennen. In 1999 zijn ze in Sri Lanka verloofd en later dat jaar in Nederland getrouwd. Daar zijn ook gaan wonen. Sunitha heeft haar inburgeringscursus gedaan voor alle aspecten van de Nederlandse taal. In 2005 zijn ze voor enkele jaren terug gegaan naar Sri Lanka. Om redenen van goede gezondsheidszorg zijn ze later toch weer teruggegaan naar Europa. Eerst vijf jaar naar Engeland. Maar sinds 2016 wonen ze nu definitief in Nederland.
Michel zocht in de regio Uden Boekel een huis en werk. Voor werk kwam Michel in Uden terecht en voor wonen werd het Boekel. Michel werkt in Uden bij een bedrijf dat robots voor de chipindustrie reviseert. Sunitha heeft vijf jaar geleden de Nederlandse nationaliteit verkregen. Ze vinden het goed wonen in Boekel, het leven is iets rustiger en gemoedelijker dan in de stad. Sunitha werkt in de huishoudelijke dienst bij een Boekels bedrijf. Haar hobby’s zijn koken, naaien en tuinieren. Ze heeft vrijwilligerswerk in St. Petrus gedaan en is nu vrijwilliger bij de St. Agathakerk. De kinderen zitten allen nog op school: Janeau op het Udens College, Céline op Sint Lucas in Boxtel en doet een opleiding ruimtelijke vormgeving en Charlotte op de Hogeschool Utrecht, en doet de studie orthoptie.
Piet van den Broek