We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Nieuwe raadsgriffier van gemeente Boekel

zondag 6 juni 2021 door

Nieuwe raadsgriffier van  gemeente Boekel

Anna Beelaerts van Blokland is sinds 1 april 2021 de nieuwe raadsgriffier van de gemeente Boekel. Anna is de opvolger van Margie Philipse, die op 31 maart jl. met pensioen is gegaan.

Wat doet de griffie?
De raadsgriffie in de gemeente Boekel bestaat uit de griffier en de griffiemedewerker. De gemeenteraad is de werkgever van de griffie. De griffie heeft daarmee een onafhankelijke positie ten opzichte van de ambtelijke organisatie.

De griffier, Anna Beelaerts van Blokland adviseert, en samen met de griffiemedewerker Cathalijn Savelkoul ondersteunt en faciliteert de griffie als geheel de gemeenteraad en de (raads) commissies, de individuele raadsleden en de voorzitter van de raad (de burgemeester). De griffie is politiek onafhankelijk en neutraal. 

De griffier is verantwoordelijk voor de het proces rondom de besluitvorming en is daarom aanwezig bij alle raads- en commissievergaderingen om het verloop ervan te stroomlijnen. De griffiemedewerker legt de besluitvorming vast in de notulen.  De griffier en de burgemeester ondertekenen alle officiële besluiten van de gemeenteraad.

Naast de dagelijkse informatieve, organisatorische en administratieve ondersteuning van de gemeenteraad, heeft de raadsgriffie een belangrijke taak in het ondersteunen van de gemeenteraad bij hun kaderstellende en controlerende rol. Daarnaast geeft de raadsgriffier technische bijstand bij initiatiefvoorstellen van de gemeenteraad of het aanpassen van raadsvoorstellen via amendementen en moties.

De raadsgriffie is het eerste aanspreekpunt van de gemeenteraad. De raadsgriffier vervult namens de gemeenteraad een spilfunctie in de relaties van de raad met het college van B&W, de ambtelijke organisatie maatschappelijke organisaties, media en inwoners.

De democratische cyclus van besluitvorming
De besluitvorming door de raad vindt plaats In een cyclus. Het begint bij het zogeheten presidium. Hierin bepalen de fractievoorzitters onder leiding van de burgemeester de agenda’s voor de commissie- en raadvergaderingen.  Het tweede element in de cyclus wordt gevormd door de openbare informatiebijenkomst. In het presidium wordt bepaald welke thema’s aan bod komen bij de informatiebijeenkomsten. Deze bijeenkomsten geven de raads- en burgerleden meer achtergrond bij actuele thema’s. Het derde element zijn de commissievergaderingen. Er zijn in de gemeente Boekel twee raadscommissies; ‘bestuur en leven’ en ‘wonen en werken’. De agenda’s voor deze commissies worden op onderwerp ingedeeld. Het doel van deze commissies is het adviseren van de gemeenteraad over de besluitvorming van de agendapunten die in de opvolgende raadsvergadering aan bod komen. De cyclus eindigt met de raadsvergadering die voorgezeten wordt door de burgemeester. In deze vergadering vindt de besluitvorming plaats ten aanzien van de geagendeerde onderwerpen. Zowel bij de commissievergaderingen als bij de raadsvergaderingen zijn mogelijkheden voor burgers om hun kijk op zaken naar voren te brengen. En dan… begint de hele democratische cyclus opnieuw.

Achtergrond van de griffier
Na haar afgeronde Masterstudie Rechten aan de Universiteit van Tilburg is de in Eindhoven  geboren en getogen Anna gevallen voor de charmes van Boekel. Tijdens haar studie groeide haar belangstelling voor de publieke zaak . Haar afstudeerscriptie had dan ook de Trias Politica als onderwerp.