We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Nieuwsbericht VVD Boekel-Venhorst

zaterdag 26 juni 2021 door

Nieuwsbericht VVD Boekel-Venhorst

Wij hebben al eerder aangegeven het als onze plicht te zien verantwoording af te leggen naar de inwoners van onze gemeente over door de VVD fractie ingebrachte zienswijzen en standpunten. Met deze bijdrage proberen wij daar ook nu invulling aan te geven.

In de afgelopen weken zijn in de raadscommissies Wonen en Werken en Bestuur en Leven een aantal zaken aangedragen die van grote invloed kunnen zijn voor de inwoners van onze mooie gemeente. Als VVD fractie hebben wij op een aantal punten een zeer kritisch geluid laten horen. De reden waarom deze agendapunten opnieuw ter discussie gesteld zijn in raadsvergadering van 24 juni jongstleden. Voor de nieuwe burgemeester een stevige vuurdoop denken wij.

Veranderopgave inburgering
Elk jaar wordt door de overheid, per gemeente, een toewijzing gedaan voor het huisvesten en inburgeren van statushouders. Ook onze gemeente krijgt jaarlijks een dergelijke toewijzing. Waar in het verleden de verantwoordelijkheid bij de inburgeraar zelf werd gelegd wordt nu met de nieuwe wet inburgering gemeenten vanaf 2022 de centrale regie toebedeeld in het begeleiden en het ontzorgen van inburgeraars. Wat betekent dit dan concreet? Gemeenten zijn verplicht het inburgeringsproces, denk aan taallessen, huisvesting, scholing en begeleiding naar werk maar ook het eerste half jaar financieel ontzorgen voor hun rekening te nemen. Gemeenten krijgen daarmee een zware verantwoordelijkheid in het begeleiden van statushouders op weg naar het burgerschap van een gemeente. Voor kleine gemeenten zoals onze gemeente een stevige uitdaging. Als VVD fractie hebben wij schriftelijk een groot aantal kritische vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder. Zaken als huisvesting en wat betekent dit voor de lokale woningzoekende? Wat zijn de financiële consequenties voor onze gemeente bij het inkopen van inburgeringspakketten en het financieel ontzorgen totdat uitkeringen en dergelijke geregeld zijn? Immers ook nu stelt de overheid te weinig financiële middelen beschikbaar aan de gemeenten voor het uitvoeren van deze taak. Er zullen meer ambtenaren nodig zijn voor het begeleiden van deze nieuwe inwoners van onze gemeenten. Dat vluchtelingenwerk in onze gemeente een grote verantwoordelijkheid draagt in dit begeleidingsproces wordt door de VVD fractie bijzonder gewaardeerd. Echter wij maken ons serieus zorgen over de concrete uitvoering en de uiteindelijke rekening die wij als inwoners gepresenteerd krijgen. Als VVD staan wij op het standpunt geen knaken geen taken. Wij roepen het college dan ook op haar verantwoordelijkheid te nemen en een duidelijk signaal af te geven naar de overheid. Hierbij heeft de VVD fractie ook gewezen op de recent aangenomen motie tijdens de algemene ledenvergadering van de VNG waarin naar het kabinet wordt aangegeven dat wanneer er in het najaar vanuit het kabinet geen duidelijkheid is over het geven van voldoende budget en bevoegdheden voor gemeenten de deur naar Den Haag dicht gaat en overleggen met het kabinet gestopt worden. Gemeenten gaan dan vanaf 2022 de nieuwe taken zoals de Omgevingswet en de Wet Inburgering NIET uitvoeren. Als VVD zijn wij erg blij dat ook de gemeente Boekel deze grens heeft aangegeven. Overigens kunnen een aantal van de door ons gestelde vragen over de personele- en financiële consequenties (nog) niet worden beantwoord. Als VVD fractie blijven wij dit inburgeringsproces kritisch volgen.

Duurzaamheidsplan met uitvoeringsagenda
Met dit raadsvoorstel wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met het beschikbaar stellen van budget voor de opstart van dit duurzaamheidsplan. Het is goed om kort te vermelden dat het duurzaamheidsplan de paraplu is waaronder ook de Regionale Energietransitie (RES) en de Transitievisie Warmte (TVW) schuilgaan. De VVD fractie heeft haar bezwaren en zorgen ten aanzien van zowel de RES en de TVW al eerder kenbaar gemaakt. Bezwaren en zorgen die dan ook niet los gezien kunnen worden van dit duurzaamheidsplan. Om het beeld hierover voor u iets meer concreet te maken: “Gemeenten, provincies en waterschappen hebben voor de uitvoering van het Klimaatakkoord, het terugdringen van de CO2 uitstoot, de komende drie jaar, let wel de komende 3 jaar, 1,8 miljard euro nodig. Hiervan komt het leeuwendeel voor rekening van gemeenten.” Uit een gehouden onderzoek blijkt dat voor kleine gemeente (tot 22.000 inwoners) de komende periode tot 2030 een gemiddelde minimale extra inzet van 7,5 FTE (functies) en minimaal € 44.000 aan materiaalkosten nodig is. Dit betreft dan louter de uitvoeringskosten voor de gemeente voor de komende 3 jaar die verband houden met het duurzaamheidsplan. De financiële consequenties voor de burger worden nauwelijks besproken of inzichtelijk gemaakt. Dat geldt ook voor de uitvoeringskosten die gemeente na 2024 gaan maken. Uiteindelijk zullen ook die kosten terecht komen bij de burgers van onze gemeente. Als VVD zijn wij geen klimaatontkenners maar nemen wel een kritische grondhouding aan t.a.v. al te voortvarende plannen zonder een duidelijke financiële onderbouwing. Ook hier geldt voor ons het devies geen knaken geen taken. Zeker wanneer we bijna dagelijks kunnen lezen dat ons elektriciteitsnetwerk vol is en uitbreiding nog jaren gaat duren. Vergunningen verleend zijn aan projecten die niet gerealiseerd kunnen worden, maar daardoor wel beperkingen opleggen aan andere. Als VVD hebben wij twijfels bij veel van deze plannen. Wij denken dat het helpen van onze inwoners met het isoleren en duurzamer maken van hun woning een belangrijke en meer realistische stap is. Zeker omdat 75% van alle woningen in onze gemeente eigen woningen zijn. Hier is winst te halen samen met het plaatsen van zonnepanelen op de vrije daken. Als VVD hebben wij de motie “netwerkcapaciteit” ingebracht die raad breed gesteund is. Met deze motie wordt het college opgeroepen zich in te spannen om op regionaal niveau het initiatief te nemen en Enexis te bewegen te investeren in voldoende netwerkcapaciteit voor distributie van duurzame energie. Ook roept de motie er bij de Rijksoverheid op aan te dringen de reservering regeling/termijnen van netwerkcapaciteit aan te passen, zodat netwerkbedrijven altijd eerst voor zonnepanelen op daken zullen kiezen, zolang als er gebrek is aan netwerkcapaciteit. Met het benoemen van de netwerkcapaciteitsproblematiek hebben wij de kapstok naar het Raadsvoorstel inzake Regionale Energietransitie (RES) 1.0.

In 2015 hebben 197 landen waaronder ook Nederland, de negatieve gevolgen van klimaatveranderingen door CO2 uitstoot onderkend. Hierbij is de afspraak gemaakt te werken aan een CO2 reductie van 95% t.o.v. 1990. Voor ons land is dat vertaald in het klimaatakkoord waarbij een tussendoel is vastgelegd om in 2030 een CO2 reductie van 49% te hebben gerealiseerd. In feite wordt hier vanuit de overheid een opdracht neergelegd bij de lagere overheid en dus bij onze gemeente. Als VVD fractie hebben wij onze bedenkingen. Zeker wanneer het lijkt alsof het realiseren van de voorgestelde reductie een doel op zich is waarbij de kosten uiteindelijk worden betaald door de inwoners. Hier is de vraag wat is dan de winst voor de burgers of wat wanneer het doel bereikt is? Door in te stemmen met samenwerking in de vorm van een stuurgroep ontstaan opnieuw kosten die nu niet inzichtelijk zijn. Uit een doorrekening door de PBL blijkt het totaal bod van de regio’s ruim te voldoen aan de opgave. Onze vraag is dan of het niet ook wat minder kan? Als VVD fractie willen wij financieel inzicht over de consequenties en dan vooral wat gaat het de burger kosten.

Ontwikkelvisie De Burgt fase 2
Met de ontwikkelvisie voor De Burgt, fase 2, worden de kaders en uitgangspunten voor deze nieuwe woonwijk helder weergegeven. De druk op de woningmarkt is groot en vooral onze jongeren zoeken betaalbare woonruimte. Voor onze gemeente is er feitelijk sprake van woningnood. Reden genoeg voor de VVD fractie om bij de wethouder aan te dringen op het onderzoeken van mogelijkheden om deze tweede fase te versnellen. Ook hebben wij gevraagd naar de voortgang van grondaankopen. Met de ontwikkelvisie wordt ook de verkeerstechnische ontsluiting van deze nieuwe wijk zichtbaar. Voor de VVD een belangrijk aspect waarbij wij willen dat de ontsluiting van De Burgt, fase 2, nadrukkelijk betrokken wordt bij de recent toegezegde verkeersvisie. Een verkeersvisie die nodig is om het totale verkeer in Boekel als een groter geheel te zien. En daarmee verkeersproblemen in de toekomst te voorkomen.

De VVD fractie Boekel-Venhorst, info@vvdboekelvenhorst.nl