We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Om van te smullen!

maandag 22 januari 2018 door

Om van te smullen!

Op onze school staat elke week “Vrij Initiatief” op het programma. Dat is één van de werkvormen die kenmerkend zijn voor het Ervaringsgericht Onderwijs.

Dit is een ingezonden stuk van OBS Uilenspiegel

Tijdens “Vrij Initiatief” mogen de kinderen zelf een plan, een initiatief, bedenken waar ze aan gaan werken. In mijn klas staat dit voor dinsdag op het programma. Een dag van te voren moeten de kinderen het plan inbrengen. Dit om gericht na te denken wat ze willen doen en wat ze eventueel nodig hebben voor dit initiatief. Wanneer een groepje kinderen bijvoorbeeld koekjes wil bakken moeten ze wel weten wat ze daarvoor nodig hebben. Ook moeten ze zelf zorgen dat ze deze ingrediënten de volgende dag bij zich hebben. Daarnaast moeten ze ook bij andere groepen navragen of onze mobiele keuken nog niet bezet is. De kinderen zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun “Vrij Initiatief”. Lotus is samen met Mette heerlijke koekjes aan het maken. De moeder van Lotus helpt deze dag mee. Bij onze vaste keuken zijn Femm en Beau met een mixer in de weer. Wanneer de koekjes in de oven gaan hebben de kinderen de tijd om samen de afwas te doen.

Als de koekjes klaar zijn krijg ik er ook een. Om van te smullen, zo lekker zijn ze.Samen met de leerkracht bekijkt het kind het plan. Zijn er dingen vergeten in het plan? Is het een goed initiatief? Na afloop kijken de kinderen ook terug op hun “Vrij Initiatief”. Hoe is het gegaan? Wat ging goed? Wat ging niet zo goed? Hoe kwam dat? Wat zou ik volgende keer anders doen? Juul en Roos hebben ervoor gekozen om een prentenboek te maken voor de kleuters. Ze willen mooie prenten tekenen met daarbij ook een kort verhaal. Vol overgave gaan ze aan de slag. Ze werken goed samen. Vol trots laten ze mij hun tekeningen zien. Wanneer hun prentenboek klaar is gaan ze aan de juf van groep 1 / 2 vragen wanneer ze het aan de kleuters mogen voordragen. Ik zie al kleuters met open mond en grote ogen naar de prachtige tekeningen kijken terwijl ze luisteren naar het verhaal. Wat zullen ze ervan smullen. Wat een betrokkenheid van leerlingen onderling, alle klassen, alle leeftijden!

Ben je benieuwd naar deze en vele andere activiteiten op onze school, die onderdeel uitmaken van Ervaringsgericht Onderwijs, dan is het de moeite waard om onze website eens te bezoeken en bij de verschillende klassen te kijken bij “Fotoboek” en “Nieuws”. De meest prachtige foto’s zie je dan. www.obsuilenspiegel.nl Of kijk op onze Facebook pagina.

Namens team Uilenspiegel, Sjaak van Moorsel