We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Onder het genot van een drankje komen tot een gaaf project

zondag 10 maart 2024 door

Onder het genot van een drankje komen tot een gaaf project

Onze oud-stagiair Kinsy koos als nieuwe leerkracht voor onze school. Dat vinden we tof! Daar gingen we ’s avonds een drankje op drinken. En als we dan toch samen zijn kunnen we mooi ons nieuwe thema voorbereiden: Dorpen en steden. Het lijkt ons gaaf dat kinderen zelf hun dorp of stad mogen ontwerpen. Ze krijgen hiervoor een budget waardoor ze afwegingen moeten maken. Wat voor voorzieningen wil ik in mijn dorp? De kinderen werken dit uit via een plattegrond, een maquette, of bouwen een dorp / stad in Minecraft. 

We starten met pictogrammen. Van supermarkt, ziekenhuis, woning, speelplaats. De kinderen zijn druk met elkaar in gesprek. Kiezen we met dit budget voor een speelplek of moet er ook kinderopvang in mijn dorp komen. Mooie gesprekken.

Het is de grote wereld in het klein. Hoe maak ik beslissingen? Welk voorstel gaat het winnen?

En daarna: de uitvoering. Een korte uitleg in de kring en dan meteen aan de slag. Er is een mooie mix van de drie presentatievormen. Iedereen druk in de weer.

Mooi dat we in deze zelfde periode worden uitgenodigd in het gemeentehuis! We krijgen uitleg van de burgemeester. ‘Jouw achternaam ken ik’, zegt Steef. ‘Van den Elsen met een s, zo heet ik ook.’ Vooraf hebben we allerlei vragen bedacht voor de burgemeester. Wie is er de baas?  Wie bedenkt de plannen? Wat wordt er gebouwd? 

‘Waarom komt er nu een derde supermarkt bij? We hebben er al twee: dat is meer dan genoeg.’ Zegt Mezzo. Tja, hier is een ervaringsdeskundige aan het woord. We krijgen uitleg over kavels van de gemeente en hoe ze de kwaliteit van het riool bewaken. Ook krijgen we een quiz met allerlei vragen over de gemeente.

Terug op school maken we het tijdspad voor dit thema af. Daarna krijgen we een check of onze uitvoering strookt met onze begroting en wordt gekeken of we alles hebben uitgevoerd volgens plan.

Ook dat zal in het echie niet anders zijn.

Hopelijk genieten ze daar ook zo van hun projecten.

Team Uilenspiegel, Boekel