Opening Taalhuis Boekel
dinsdag 17 juli 2018 door Redactie inBoekel
Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland heeft grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ze kunnen het wel een beetje, maar in onvoldoende mate om geschreven informatie (op papier of digitaal) te gebruiken.
Daardoor ondervinden zij, thuis en op het werk, dagelijks problemen. Laaggeletterdheid is een breed maatschappelijk probleem.
Schaamte, onbegrip en voor dagelijkse bezigheden afhankelijk van anderen… Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen! Wanneer je taal-, reken- en computervaardig bent, ben je vaak sociaal actiever en meer zelfredzaam. Daarnaast hebben geletterde mensen vaak betere kansen op de arbeidsmarkt, meer grip op hun geldzaken en gezondheid.
Op 4 september wordt in Boekel een Taalhuis geopend. Het Taalhuis is een herkenbare plek voor informatie, advies en ontmoeting. Het Taalhuis helpt, met bijvoorbeeld gesprekken, lees- en oefenmaterialen, activiteiten, cursussen, en nog veel meer.
Het project Taalhuis is opgestart door de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Lezen & Schrijven en is onderdeel van het ondersteuningsprogramma Taal voor het Leven. Taal voor het Leven is een actielijn uit Tel mee met Taal: een driejarig kabinetsprogramma waarin zowel het voorkomen als het verminderen van laaggeletterdheid centraal staat rond de thema’s gezin, gezondheid en werk.
Voor wie is het Taalhuis?
Taalhuis Boekel is een samenwerking tussen Gemeente Boekel, Bibliotheek De Lage Beemden, Vluchtelingenwerk, Dorpsteam, Taalklas en Taalles Boekel en Stichting Lezen & Schrijven.
Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook Ria van Ras (65) uit Aarle–Rixtel was laaggeletterd. Dit heeft ze lang verborgen weten te houden, totdat zij door een stemprobleem niet meer kon praten.
“Op mijn 55ste raakte ik mijn stem kwijt. Ik ging er vanuit dat het zo over zou zijn, maar het hield in totaal een half jaar aan. De huisarts vroeg mij op een papiertje te schrijven wat ik dan voelde. Ik vertrouwde hem fluisterend toe dat ik niet kon schrijven. Ik schaamde mij dood”, blikt ze terug. “Ik dacht echt dat ik de enige in Europa was met dit probleem.” Ria ging terug naar school en overwon haar taalprobleem. Nu is Ria taalambassadeur bij stichting ABC en vrijwilliger bij het Taalhuis in Laarbeek. Zo motiveert ze andere laaggeletterden om hetzelfde te doen.