Parels van de Heemkamer – 24
vrijdag 6 december 2024 door Redactie inBoekel
Missiebusje
In kringloopwinkels, in vintage-zaken en op rommelmarkten tref je allerlei soorten oude blikken busjes aan. Meestal vroegere verpakkingen voor koekjes, voor snoep of voor keukenspullen. Fraai versiert en geheel gevuld met nostalgie. Een verzameling Hollands Glorie.
Een zeer bijzonder blikje is het Missiebusje. Op elke winkeltoonbank van de katholieke middenstand stond vroeger minstens 1 missiebusje. Voor vele klanten was het de gewoonte het centen-wisselgeld te offeren in deze busjes. Allemaal bedoeld voor de financiering van “de missie”. Duizenden missionarissen en missiezusters, waaronder tientallen vanuit Boekel, hebben hun werkzame leven besteed aan de verkondiging van het evangelie in verre landen. Op de lagere scholen was er 70 jaar geleden elk jaar wel een toevallig op vakantie zijnde missionaris beschikbaar om een indrukwekkende les te verzorgen over de missie, compleet met tropenhelm en voorbeelden van de afgodsbeeldjes van de wilde heidenen, zoals die toen nog genoemd werden. Het missioneringswerk kostte natuurlijk een vermogen, en de vele missie-orden die hiermee bezig waren moesten zelf – in concurrentie- hun begrotingen kloppend zien te krijgen. Hun onderlinge concurrentie richtte zich vooral op het thuisfront, waar de orden streden om de gunst bij offervaardige gelovigen, en om de mogelijke aanwas van roepingen. De pastoors en kapelaans van de parochies besteedden veel aandacht aan de wervingsacties voor geld en mensen voor de missie. Tientallen jaren was in Boekel ook de missie-naaikring actief, die onder begeleiding van pastoor de Raad kleding maakte voor ‘de missie’. Kinderen werden 100 jaar geleden in Boekel warm gemaakt voor de missie via Kindheidsprocessies.
De continuïteit van het missiewerk werd mede bepaald door de mogelijkheden voor de financiering. Iedere zich respecterende missie-orde had zijn eigen Pr-materiaal, eigen missieblaadjes en eigen kalenders. Daarbij waren de missiebusjes een vast onderdeel. Op de Heemkamer zijn missiebusjes van verschillende orden aanwezig, die vroeger dienst deden in Boekelse winkels of bij de gezinnen thuis. Na het Tweede Vaticaans Concilie, nu alweer 60 jaar geleden, werd de focus verlegd van het “zieltjes winnen in den vreemde” naar praktisch ontwikkelingswerk. Toen is ook de financiering gemoderniseerd.
Heemkundekring Boekel-Venhorst | Heemkamer Sint Janplein 22, geopend elke dinsdag 9:00-12:00 en vrijdag 19:00-21:00 uur.
Bekijk hier de website van Heemkundekring Boekel-Venhorst.