We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

‘Parels’ van GGZ Oost Brabant geven glans aan afscheid Fred Pijls

vrijdag 6 september 2024 door

‘Parels’ van GGZ Oost Brabant geven glans aan afscheid Fred Pijls

Op 3 september 2024 kwamen externe relaties en medewerkers van GGZ Oost Brabant samen tijdens het symposium ‘Parels van GGZ Oost Brabant’ voor het afscheid van Fred Pijls, voorzitter raad van bestuur. De sprekers keken terug én vooruit aan de hand van prachtige initiatieven, projecten en experimenten van de zorgorganisatie en samenwerkingspartners. Stuk voor stuk ‘parels’, die leidden tot fundamentele veranderingen in de zorg voor cliënten met een psychische kwetsbaarheid. 

Pijls over het symposium: «De parels van GGZ Oost Brabant kregen hun glans door intensieve en fijne samenwerking. Tussen collega’s van onze organisatie, maar zeker ook die van onze partners op het gebied van wonen, welzijn, zorg en onderwijs. Het was bijzonder om de mooie verhalen achter de successen vandaag via de verhalen van de betrokkenen van het eerste uur te kunnen delen.»

De aanwezigen kregen onder meer een inkijkje in Proeftuin Ruwaard. In 2016 begon dit als een experiment in één wijk in de gemeente Oss. Sinds de start is Pijls een stuwende kracht van de Proeftuin, waar de figuurlijke schotten tussen het ondersteuningsaanbod worden weggenomen.

Ruimte en vrijheid
Via de unieke ‘samenwerkwijze’ krijgen de medewerkers van verschillende organisaties in Proeftuin Ruwaard veel vrijheid en ruimte. Het is een succesformule voor professionals en vrijwilligers om elkaar te ontmoeten, van en met elkaar te leren en om elkaar te versterken en te vertrouwen. De samenwerkwerkwijze is ontwikkeld in Proeftuin Ruwaard heeft breed navolging gekregen binnen en buiten de eigen regio. Het is een landelijk voorbeeld geworden van anders denken, doen en organiseren rondom maatschappelijke vraagstukken.

Daarnaast werden bezoekers van het symposium meegenomen in de ontwikkeling van het hoogwaardige wetenschappelijk onderzoeksprogramma van GGZ Oost Brabant, waaraan Pijls een belangrijke impuls gaf. De ontwikkeling werd geïllustreerd met voorbeelden uit het TOPGGz onderzoek van het Depressie Expertise Centrum Jeugd (DEC-J) en het Expertisecentrum Hersenletsel en Neuropsychiatrie.

Tot slot kwam de ontwikkeling van sociale robotica voor de ggz aan bod. Pijls heeft robotica altijd als een belangrijke ontwikkeling beschouwd, die onmisbaar is voor de zorg van de toekomst. Een visie die tijdens het symposium werd ingekleurd met het succesverhaal van Tonnie de Robot. Deze robot wordt ingezet om cliënten te ondersteunen in hun dagritme en dagelijkse bezigheden.

Samenwerking
In een compliment aan Pijls vat Marjo Vissers (CEO van zorgverzekeraar VGZ) samen hoe zij terugkijkt op de strategische samenwerking: «je gaf kleur, passie, inhoud en vorm aan de transformatie van de ggz als sector en van de organisatie GGZ Oost Brabant in het bijzonder… Mede dankzij jouw inspanningen hebben onze organisaties elkaar gevonden én vastgehouden.»

Na afloop van het symposium was de afscheidsreceptie waar de genodigden afscheid konden nemen van voorzitter Fred Pijls. Pijls was 16 jaar verbonden aan de GGZ, waarvan de laatste 11 jaar als bestuurder. Eind september treedt hij toe tot het bestuur van GGz Breburg.

Over zijn afscheid zegt Pijls: «Het was mijn drijfveer om in de mooie regio Oost Brabant een bestuurlijke bijdrage te leveren aan de toekomst van gezondheidzorg en daarmee aan de kwaliteit van leven voor alle burgers. Met heel veel passie en plezier heb ik mogen samenwerken met vele collega bestuurders en zorgprofessionals. Ik heb het beste van mezelf gegeven en ook veel geleerd. Dat maakt me trots en ik ben daarvoor ontzettend dankbaar.»