We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Regentonactie een groot succes

zondag 10 november 2019 door

Regentonactie een groot succes

De regionale regentonactie in samenwerking met 25 deelnemende bedrijven was een groot succes. In de hele maand oktober zijn in de regio maar liefst 730 regentonnen met een kortingsbon van € 20 verkocht! Dit betekent dat tijdens natte perioden zo’n 60.000 liter regenwater (bij een gemiddelde ton van 80 liter) door inwoners van de gemeente Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden kan worden opgevangen voor hergebruik in plaats van weg te stromen via het riool.

Jaarlijks gebruiken we per huishouden gemiddeld zo’n 2.000 liter schoon drinkwater voor de tuin. Met de droogte van afgelopen zomer nog in ons achterhoofd kan dat ook anders. Regenwater – ook al is het onregelmatig – valt gewoon gratis uit de lucht. Jammer om dit niet op te vangen in een regenton en dit vervolgens te gebruiken voor de tuin. Daarnaast bevat regenwater geen kalk, waarvoor het veel beter is voor plant en dier. Je kunt er zelfs streeploos je ramen mee wassen! Bovendien komt het water dat je opvangt niet in het riool terecht en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden. Bedenk ook dat met minder tegels en meer groen in de tuin, het regenwater tijdens een hoosbui veel makkelijker in de grond kan zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin. We zijn als gemeente dankbaar dat zoveel inwoners weer een regenton hebben geplaatst.

Een gezonde bodem
In de herfst is iedereen weer druk met het opruimen van het vallend blad. Een hoop dood blad kan natuurlijk verstikkend werken voor bijvoorbeeld gras of bij nat weer glad worden op stoepen en wegen. Soms is het echter beter om bladeren in de tuin te laten liggen of simpelweg te verplaatsen. De bladeren vormen een isolerend winterdek en bieden planten bescherming tegen strenge vorst maar zorgen er ook voor dat er minder onkruid groeit. Daarnaast zijn ze ook belangrijk voor insecten, zoals pissebedden en duizendpoten, die deze als natuurlijke schuilplaats gebruiken. Ook de egel overwintert graag tussen hopen herfstbladeren.

De insecten die tussen de bladeren leven, dienen als voedselbron voor veel vogels in de karige wintermaanden. Maar ook veel bodemfauna is afhankelijk van de dode bladeren en zetten deze om in belangrijke voedingsstoffen voor de bodem. In feite zijn de bladeren een natuurlijke manier van bodemverrijking die nu vaak uit het systeem worden gehaald. Laat de bladeren dus eens in de border van de tuin liggen! De bodem wordt gezonder waardoor het regenwater makkelijker wegzakt maar ook beter wordt vastgehouden.

Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige, gezonde maar vooral een groene samenleving!

Blijf op de hoogte van alle acties rondom Operatie Steenbreek via:

Voordelen van een groene tuin:

  • Kan veel doen voor je gezondheid
  • Zorgt voor minder omgevingsgeluid
  • Brengt de natuur dichterbij
  • Biedt leven aan meer soorten dieren
  • Zorgt voor verkoeling en betere luchtkwaliteit
  • Vermindert wateroverlast en waterschade
  • Vermindert energielasten
  • Verhoogt de waarde van de woning

In Nederland nemen al ruim 130 gemeenten deel aan de landelijke campagne van Operatie Steenbreek.