We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Rutger van Herpenruiters zetten de toon bij selectiewedstrijd in Mariaheide

maandag 13 mei 2019 door

Rutger van Herpenruiters zetten de toon bij selectiewedstrijd in Mariaheide

Je moet het maar kunnen, tussen de eindexamenperikelen door de hippische wedstrijdsport beoefenen en dan ook nog in twee disciplines tegelijk uitkomen. Dat laatste levert nogal eens complicaties op, want een wedstrijdorganisatie kan niet met alles en iedereen rekening houden.

Zo kon het dus gebeuren dat Sharon van der Velden, afgelopen zaterdag met twee pony’s op pad ging naar Mariaheide, waar haar optredens bij het springen en dressuren vrijwel tegelijkertijd op het programma stonden. Dan kun je dus niet zonder de hulp van je clubgenoten. Terwijl Sharon met Sil een gedurfde dressuurproef aflegde in de koningsklasse bij de pony’s (Z) vertoonden haar collega’s de ware teamgeest door Edylia, de springpony, te laten warm draaien zodat ze gelijk kon overstappen voor een uitdagend parcours over de bekende 10 hindernissen. Al die inspanningen bleken niet voor niets, want hoewel er bij het springen een balkje werd getoucheerd, belandde de 15-jarige amazone uit Landhorst toch op een keurige vijfde plaats, mede vanwege een hoge jurywaardering voor haar rijstijl. Met de goede prestaties van vorige week in het achterhoofd, sorteert Sharon alvast voor op een afvaardiging naar de Brabantse kampioenschappen in Zijtaart eind juli dit jaar. Daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven, want op het onderdeel dressuur pakte ze ook nog eens de overwinning mee met een score van ruim 66%. Een persoonlijk record, twee promotiepunten en een eerste plaats in het tussenklassement, was de formidabele oogst van een geslaagd weekend. Nu weer snel met de neus in de studieboeken, want het VMBO-diploma is toch echt een noodzakelijke voorwaarde om aan een vervolgstudie te mogen beginnen. Volgende weekend een rustiger programma voor haar, omdat dan alleen de tweede selectiewedstrijd voor de dressuurpony’s in Stevensbeek wordt verreden. Daar zullen ongetwijfeld ook de rest van onze succesvolle leden de goede prestaties van het afgelopen weekend weer een vervolg proberen te geven. Want in hetzelfde Mariaheide, werden nog tal van overwinningen en ereplaatsen bereikt.

Zo presteerde Indy van den Broek wederom sterk door in de klasse L1 met haar C-pony Winnetou een derde plaats in de wacht te slepen. De een slag grotere pony Anjershof All in One, blijkt samen met Indy (zie foto) een gelikte combinatie op te leveren, getuige de overwinning die ze behaalde in diezelfde klasse. Met een topscore van meer dan 66%, goed voor 2 winstpunten, bevestigde ze haar kandidatuur voor het kringkampioenschap. Ook Kiki van der Wiel lijkt in de B-klasse met de besten mee te kunnen, want met haar Duc De D’Arbanville kon ze de jury overtuigen tot het geven van zeer hoge punten. De ruim 69% die op haar coupon prijkte, was deze keer goed voor een tweede plaats. Jilles Timmers deed ook weer eens waar hij goed in is: winnen. In de L2 pakte hij gedecideerd de overwinning met Demi Beau, waar hij ook het afgelopen seizoen vaak mee triomfeerde. De trend door de ponyruiters lijkt daarmee gezet en op deze weg voortgaan, betekent ongetwijfeld een grote afvaardiging naar de Regiokampioenschappen dit jaar. Naar ik begrijp overweegt het bestuur dan zelfs een bus af te huren om de ongetwijfeld vele supporters op tijd bij dit evenement te krijgen. Ook goed voor het saamhorigheidsgevoel, waar we bij de Rutger van Herpenruiters toch al niet over te klagen hebben. Een dag later mochten ook de paarden aan de bak in Mariaheide, zowel bij het springen als de dressuur. Hoewel de naam van de klasse anders doet vermoeden, zijn de oefeningen in het ZZ-licht, waarin Priscilla Faas uitkomt, niet bepaald eenvoudig. Wie de vliegende wissels en pirouettes aanschouwt, waant zich soms eerder bij een voorstelling van Cirque du Soleil, dan bij een paardenwedstrijd.

Overbodig te zeggen dat het goed afwerken van zo’n proef de nodige stuurvrouwkunst vereist en Priscilla, toonde zich een bekwame amazone. Hoewel de top van de piramide smal is, en het deelnemersveld in deze hoogste klasse binnen de kring dus kwantitatief beperkt lijkt, zal zij in haar nopjes zijn geweest met een verbetering van haar beste resultaat (ruim 64%) en de daaruit voortvloeiende tweede plaats. Een runner up positie was er ook weggelegd voor Evy van Mensvoort. De roem bleek haar paard Wim, die met zus Mirte vorige week nog de nationale titel behaalde op het onderdeel voltige, dus niet naar het hoofd te zijn gestegen, getuige de solide proef. Een droom score van ruim 71% bleek net niet genoeg voor de overwinning, maar dat zij in het titelgevecht haar neus aan het venster heeft gedrukt, moge duidelijk zijn. Els Boeijen legde in het M2 een knappe prestatie neer, door met Generation een score van ruim 63% te behalen. Het wordt wellicht een beetje eentonig, maar ook haar viel een tweede plaats ten deel. Net als bij het voetbal, is er onder springruiters een discussie gaande over de ideale bodem om wedstrijden op te rijden. Gras heeft daarbij duidelijk niet de voorkeur en zo kon het gebeuren dat in de hogere klassen de deelnemerslijsten leeg bleven. Voor onze vereniging mocht dat de pret echter niet drukken, want Silke van Boxtel bleef in de klasse L tot twee keer toe foutloos. Mede dankzij een snelle tijd in de barrage mocht de Boekelse schoonheidsspecialiste en (medisch) pedicure, de vierde prijs ophalen. In de B-klasse was er de klassieke zustersterstrijd tussen Isabeau en Britt van Erp, die deze keer door de jongste in haar voordeel werd beslist. Met een derde plaats, troefde Isabeau haar oudere zus af, die zichzelf terugvond op een zesde plaats. Beiden liggen overigens uitstekend op koers om te worden afgevaardigd naar de Regiokampioenschappen. Volgende week in Stevensbeek wordt de selectiecarrousel dus voortgezet in Stevensbeek, waar alleen een plek is ingeruimd voor het onderdeel dressuur (zowel paarden als pony’s).