We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Van ‘Grej of the day’ naar challenge

donderdag 8 april 2021 door

Van ‘Grej of the day’ naar challenge

Het is vrijdagmiddag, bijna weekend. We hebben een ‘Grej of the day’, een onderwijsconcept van Zweedse oorsprong, in de vorm van een raadsel. Het raadsel is: ‘Hoe kunnen we over water lopen?’. Hiermee gingen de kinderen gisteren naar huis.

Dit is een ingezonden artikel van OBS Uilenspiegel.

Vandaag vraag ik de kinderen of ze al een antwoord hebben. Verschillende antwoorden vliegen in het rond, in de kring. Dan hoor ik opeens: ‘Door bruggen.’ ‘Ja, door een brug’, zeggen een aantal kinderen in koor. Het is het goede antwoord.

Ik lees voor over verschillende bruggen die er zijn. Bruggen die bijvoorbeeld door de Romeinen werden gemaakt. Eerst gebruikten ze hout, daarop kwamen stenen te liggen met een soort cement. Na een tijd konden ze het hout er dan weer onderuit halen. Ik denk aan de beroemde ‘Golden Gate’, waarover ik zelf jaren geleden eens reed. Ik vertel er over en laat er foto’s van zien.

Terwijl ik aan het vertellen ben bedenk ik opeens een challenge. ‘Zouden jullie ook een brug kunnen bouwen?’, vraag ik. ‘Een brug van Kapla, van de ene stoel naar de andere stoel?’ ‘Ik denk dat dit heel moeilijk is’, vervolg ik mijn verhaal. ‘En als het wel lukt, wat verdien ik dan?’, vraagt Merel. ‘Dan krijg je van mij vijf dropjes’, vertel ik haar. Samen gaan we de week afsluiten. Lekker weekend.

Op zondag kreeg ik een bericht. Van de moeder van Merel.

Hoi Sjaak,
Wat een ontzettend leuke opdracht heb je de kids meegegeven. Merel is gisteren meteen bij opa en oma blokken gaan halen en daar gaan oefenen. Blokken mee naar huis en vanochtend in alle vroegte gaan ontdekken wat de beste constructie was. Of ik je de foto’s wilde sturen 😉
Groetjes Merel en Lotte

Op maandagochtend zet ik meteen ons online-systeem SchouderCom open en deel het bericht met de kinderen. ‘Wow, dat is knap, dat ga ik ook proberen’, vertelt een kind. ‘Sjaak, wanneer mij dit ook lukt, krijg ik dan ook een dropje?’ Natuurlijk. Een man een man, een woord een woord.

De volgende ochtend heb ik weer vijf nieuwe berichten op SchouderCom. Allemaal van kinderen. Met de meest prachtige bouwsels van bruggen met kapla. Op dinsdag hebben we vrij initiatief: kinderen bedenken dan zelf wat voor leerzame activiteit ze gaan doen. Bijna de gehele klas wil proberen bruggen te bouwen met kapla. Soms mislukt het. Maar ze blijven volharden.

Eén van de meest prachtige bouwsels is een brug waarover een trein kan rijden. Blij dat ik hen uitdaagde, hen triggerde zelfs. Van het resultaat genieten de kinderen. En ik zelf ook. Dat is de zak drop me meer dan waard.

Sjaak van Moorsel, team Uilenspiegel