We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Zeg .. gooi niet te snel eten weg!

dinsdag 11 april 2023 door

Zeg .. gooi niet te snel eten weg!

We gooien met z’n allen veel voedsel weg. Voedsel wat vaak nog prima is. Dus gooi het niet te snel weg of maak andere mensen blij met het voedsel wat nog prima te eten is. Dorine en Joke zijn houders van een Deelkastje en ze geven je graag wat tips.

Wist je dat ’tenminste houdbaar tot’ (T.H.T.) wil zeggen dat voedsel vaak nog goed eetbaar is na de datum die hierbij staat. Gooi het voedsel daarom niet meteen weg of zet het in één van de deelkastjes, veel mensen zijn er blij mee.
Bij voedsel waarbij je wat alerter moet zijn bevat de verpakking de term ’te gebruiken tot’ (T.G.T). Dit heeft vaak te maken met verse producten zoals vlees en vis. Na die datum kun je het beter niet meer gebruiken. Of vries het (uiterlijk) op de T.G.T. datum in en je kunt het nog een tijdje bewaren.

Groenten kun je lang bewaren in de koelkast (zolang het niet gesneden is). Bladgroenten kun je, voor gebruik, kort in een koud waterbad leggen, daar knappen ze vaak van op.

Groenten, fruit, appelmoes, tomatenpuree enz. uit blik en glas zijn eigenlijk onbeperkt houdbaar. Alleen de smaak gaat achteruit, evenals de voedingswaarden na verloop van véél tijd.

Eieren zijn twee tot vier weken houdbaar. Wil je het zekere voor het onzekere? Leg een ei in een glas water: zinkt het ei, dan is het nog goed, blijft het drijven, dan is het niet verstandig om het nog te eten.

Pasta, rijst, quinoa, linzen, bonen en erwten zijn in gedroogde vorm ook bijna onbeperkt houdbaar, je dient er voor te zorgen dat het niet vochtig wordt, want dan gaat het schimmelen.

Gedroogde kruiden zijn zeer lang houdbaar, alleen de smaak kan minder worden.

Voor kaas geldt: als er schimmel op zit, kun je dat gedeelte ruim afsnijden en de kaas zonder problemen eten. Bij roomkazen is dat moeilijker, omdat de schimmel door de zachte kaas gemakkelijk verspreidt. Wees met die kazen voorzichtiger.

Op verpakkingen van zuivelproducenten zoals yoghurt, toetjes en melk staan houdbaarheidsdatums, maar deze producten zijn vaak nog langer bruikbaar. Ruik en proef de zuivel om te weten of het nog goed is. Stinkt het? Smaakt het zuur? Dan niet meer gebruiken. Ruikt en smaakt het goed? Dan is het nog zonder problemen eetbaar.

Dranken zoals frisdrank, bier, sterke drank, ranja’s enzovoorts zijn veel langer houdbaar dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Eigenlijk is de houdbaarheidsdatum vooral om het risico af te dekken voor de fabrikant; als mensen het nog eten na de datum op de verpakking zijn ze niet verantwoordelijk. Veel mensen gooien het eten na die datum weg dus worden er meer nieuwe producten verkocht.

Conclusie: gooi je eten niet te snel wel en gebruik je zintuigen en gezonde verstand!

Namens Deelkastjeshouders Joke en Dorine
Volg Deelkastjes Boekel Venhorst op Facebook voor mooie verhalen en foto’s.