We zien dat je waarschijnlijk onze banners blokkeert. inBoekel stelt zijn berichten voor iedereen gratis beschikbaar. Om inBoekel te kunnen onderhouden en door te ontwikkelen zijn deze banners nodig. Help ons door een uitzondering te maken voor inBoekel.

Het land van Ravenstein

dinsdag 18 april 2023 door

Het land van Ravenstein

Wilt u alles weten over het Land van Ravenstein? Kom naar de bijeenkomst op 25 april in Nia Domo en laat u meeslepen in de verhalen van Henk Buijks en Theo van Duren.

Dinsdag 25 april van 19:00 – 21:30 uur, Nia Domo (inloop vanaf 19.00 uur)

Aanmelden voor deze avond kan door een mail te sturen naar: heemkundeboekel@hotmail.com

Bent u als Boekelaar geïnteresseerd in de echte geschiedenis van het Land van Ravenstein, én in het geromantiseerde roemruchte verleden en heden, dan bent u welkom op dinsdag 25 april in Nia Domo in Boekel.
Burgemeester Caroline van den Elsen zal u welkom heten en de avond openen. Waarna regiohistoricus Henk Buijks, als allesweter over die echte geschiedenis van het Land van Ravenstein, en Theo van Duren, aIs medeoprichter van de ‘onafhankelijke’ Vrijstaat Land van Ravenstein, u een avond vol ernst én humor bezorgen.

Meld u aan voor deze leerzame avond die gratis wordt aangeboden door de gemeente Boekel, de Boekels-Venhorstse heemkundekring Sint Achten op Boeckel en Gilde St. Agatha Boekel.

Voorproefje:
In 1360 ontstond door samenvoeging van de nederzetting Ravenstein en de heerlijkheden Herpen en Uden het Land van Ravenstein. Een gebied begrensd door de Maas en Ravenstein in het noorden en Boekel in het zuiden. Toen na de Vrede van Munster de Hollanders de baas werden in Brabant, verboden zij het katholieke geloof. Kerken en kloosters werden verjaagd en zochten een veilig onderkomen in het Land Van Ravenstein, wat onder de bescherming van machtige Duitse hertogen stond. Ruim vier eeuwen bleven we een soeverein land. Totdat de Fransen er een eind aan maakten. Na de nederlaag van Napoleon werden we in 1814 bij de Hollanders gevoegd. Zijn we daar blij mee? Niet iedereen … Daarom heeft ‘Vrijstaat Land van Ravenstein’ op 7 juli 2017 de onafhankelijkheid weer uitgeroepen …

Meer hoort u onder het genot van een kop koffie of thee tijdens deze goed georganiseerde avond. Zien wij u dan?’

Aanmelden voor deze avond kan door een mail te sturen naar: heemkundeboekel@hotmail.com